CHP İstanbul Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığına Anadolu Ajansı hakkında soru önergesi verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle verilen önergede, Sözcü Gazetesi’nin 11 Eylül 2015 tarihinde, Anadolu Ajansı’na yeni muhabir, kameraman ve montaj elemanı alımı için yaptığı mülakatta siyaseten taraflı, 'AK Parti Kongresi hangi tarihte yapılacak?', 'IŞİD hakkında ne düşünüyorsun?' gibi soruların sorulduğu 'Anadolu Ajansı’na IŞİD sorusu' başlıklı haberin ardından bir açıklama yapıldığını hatırlattı.

Hamzaçebi, "Anadolu Ajansı’nın yaptığı bu açıklamada söz konusu gazete için 'Kin ve nefret dili tüm kamuoyunca bilinen ve kurulduğu günden bu yana gazetecilik saikiyle hareket etmek yerine, ideolojik saplantı içinde sürekli sağa sola çamur atan' ifadelerine yer verilmiş ve sonrasında Anadolu Ajansı, Sözcü Gazetesi’ne haber akışını kesmiştir. Bu süreçte hiçbir yasal ve resmi bildirimde bulunulmamış, keyfi bir şekilde bu gazetenin aboneliği Anadolu Ajansı tarafından iptal edilmiştir. Basın özgürlüğü endeksinde Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde, 180 ülke arasında 149’uncu olan Türkiye’de, tarihi adeta Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile özdeş olan, kurulduğu dönemde batı ülkelerinde dahi örneği görülmemiş şekilde özerk bir yapıya sahip olan fakat AKP hükümetleri döneminde bu özerk yapısından uzaklaştırılarak devletin ajansı olmaktan çıkarılıp adeta AKP’nin bir kurumuna dönüştürülen Anadolu Ajansı’nın bu tutumu, Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığının yeni bir göstergesi olmuştur." dedi.

Bu çerçevede Hamzaçebi, şu soruları yöneltti:

"Sözcü Gazetesi’nin Anadolu Ajansı aboneliğine hangi gerekçeyle son verilmiştir?

Anadolu Ajansı, bireyin haber alma özgürlüğünü gerçekleştirmeye yönelik olarak devletin özerk bir haber ajansı değil de siyasi iktidarın bir kurumu mudur?

Basın kuruluşlarının Anadolu Ajansı aboneliğinden çıkartılmamak için hangi tür haberler yapması gerekmektedir?

Anadolu Ajansı’nın haber akışının kesilmesi düşünülen diğer basın kuruluşları hangileridir?

Anılan gazetenin aboneliğinin iptal edilmesi yoluyla diğer basın organlarına bir gözdağı verilmesi düşünülmüş müdür?

Hükümetinize yandaş olmayan basın organları Anadolu Ajansı dışında hangi kurumlar aracılığıyla haber akışını sağlamaya devam edeceklerdir?"