Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, özel okullara yapılan polis baskınlarını eleştirdi.

Özel okullara yapılan baskınları ‘vahim’ olarak tanımlayan Hamzaçebi, “İntikam duygusuyla hareket eden bir hükümet var. Bugüne kadar bu okullar faaliyet göstermiş, yasadışı bir işlemini tespit etmemişsin. Memlekette her gün insan ölüyor, güvenlik görevlilerimiz şehit oluyor. Memleket yangın yerine dönmüş durumda, her ocağa bir ateş düşüyor neredeyse. Bu acıyı herkes yaşıyor, hissediyor. Beyefendiler tutturmuş özel okullar, dershaneler, kurslar buraları nasıl engelleriz, nasıl bunlara baskı yaparız diye. Son derece yazık. Demokrasi dışı hukuk, dışı bir tutumdur bu.” diye konuştu.

YSK'NIN TAVRINI ELEŞTİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim için 25 Ekim ve 1 Kasım tarihlerini belirleyerek, siyasi partilere görüş için gönderdiğini belirten Hamzaçebi, “Bizim için her iki tarih açısından herhangi bir fark bulunmuyor. Hiç fark etmez. YSK, yasanın kendisine vermediği bir şekilde bir yetki kullanmıştır. Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 8. Maddesi seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenilemeye ilişkin kararın verildiği günü takip eden 90. günün sonrasındaki ilk pazar günü seçimin yapılacağını söyler. Tarih belirlidir. Bu tarihi YSK’nın esnetme yetkisine sahip değil. YSK kanunun 9. Maddesine dayanıyor. Bu madde kanunlarda yazılı olan süreleri kısıtlamaya yetkililer diye bir madde var. Ama o sürelerden kasıt ilan, askı itiraz ön seçim gibi sürelerdir. Kanunun 8. Maddesinde bizzat tarihini belirttiği bir süreyi kısaltma konusunda YSK’ya yetki vermiş olması düşünülemez.” dedi.

Anayasa'nın 79. maddesine göre YSK’nın kararları aleyhine hiçbir yere başvurma imkanı olmadığını anlatan Hamzaçebi, “YSK’nın yasadışı olarak aldığı bu kararla ilgili herhangi bir yaptırım imkanı yok. Bizim için hiç fark etmez. Seçimden yeni çıkmış bir Türkiye’nin yeni bir seçime gitmesine asla ve asla ihtiyaç yoktur bu doğru değildir. Milletin koalisyon hükümeti kurulsun kararını verdiği bir seçimden hemen sonra ben çoğunluğu elde edemedim diye tekrar seçim istiyorum diyerek Türkiye’yi tekrar seçime götürmenin hiçbir haklı, mantıklı, makul, demokrasiye uygun gerekçesi yoktur. Hangi tarihte yapılırsa yapılsın biz CHP olarak seçime hazırız.” diye konuştu.

"SARAY’DAKİ ERDOĞAN TEK BİR HEDEFE KİLİTLENMİŞ DURUMDA, ‘BEN İKTİDARDAN GİTMEYECEĞİM' DİYOR"

Son dönemde terör olaylarının arttığını ve hemen hemen her gün şehit haberleri geldiğini vurgulayan Hamzaçebi, “Bütün toplum şehit haberi gelecek mi gelmeyecek mi diye tedirgin bir şekilde yaşıyor. Yarın ne olacak konusunda kimse umutlu değil. Geleceğe yönelik kimse umut besleyemiyor. Ancak Saray’daki Erdoğan tek bir hedefi belirlemiş durumda, iktidardan gitmemek. İktidardan gitmemek için elinden geleni yapıyor. Ülkede savaş var, ülkede şehitler var, haberleri geliyor, Güneydoğu’da özerk bölgeler ilan ediliyor, Güneydoğu’da PKK karakollara telefon edip ‘Karakollardan çıkmayın hayatınızdan sorumlu değiliz’ şeklinde tehditler gönderiyor. Ama Saray’daki Erdoğan tek bir hedefe kilitlenmiş durumda. Ben iktidardan gitmeyeceğim. Seçim yapacağım. İnanın seçim yapılsın seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının düşeceği kanaatindeyim. Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi ile özdeşleştirdiği AKP’nin oy yükseltmesi mümkün değil. Memlekette terör var, o iktidar derdinde, iktidar hırsında. Bu hırs kapıya çarpacaktır, sandığa çarpacaktır, geri dönecektir. Merak ediyorum ondan sonra ne yapacaktır. Hükümet kurulmasını nasıl engelleyecek, o Saray’da nasıl oturacaktır, nasıl kalacaktır, ben onları merak ediyorum.” ifadelerini kullandı.

"İNTİKAM DUYGUSUYLA HAREKET EDEN BİR HÜKÜMET VAR"

Özel okullara yapılan baskınları ‘vahim’ olarak tanımlayan Hamzaçebi, “İntikam duygusuyla hareket eden bir hükümet var. Dershanelerle ilgili yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal etti. Bu karara uymamak için elinden geleni yapıyor. Kurs diyor, adını değiştiriyor, ders sınırlamasına gidiyor, öğrenci sayısına ilişkin sınırlandırma getiriyor. Yeniden ruhsat alacaksınız diyor, bin tane engel çıkarıyor. Bu yasanın Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirmemek için.” açıklamasında bulundu.

Hükümetin özel okullara baskılar ve baskınlar yaptığını belirten Hamzaçebi, “Hangi hakla yapıyorsun. Bugüne kadar bu okullar faaliyet göstermiş yasadışı bir işlemini tespit etmemişsin. Memlekette her gün insan ölüyor güvenlik görevlilerimiz şehit oluyor. Memleket yangın yerine dönmüş durumda her ocağa bir ateş düşüyor neredeyse. Bu acıyı herkes yaşıyor hissediyor beyefendiler tutturmuş özel okullar, dershaneler, kurslar buraları nasıl engelleriz, nasıl bunlara baskı yaparız diye. Son derece yazık. Demokrasi dışı hukuk dışı bir tutumdur bu.” şeklinde konuştu.