CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ABD’de 100 senatörden 74’ünün imza verdiği basın özgürlüğü mektubu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. ABD’li senatörlerin yazdığı yazının önemli bir gerçeği tespit ettiğini anlatan Hamzaçebi, "Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur. TBMM’de Türk ABD Dostluk Grubu AKP’li üyeleri farklı bir yazı yazmak suretiyle bu görüşü çürütmeye çalışsalar da CHP’li grup üyeleri mukabil bir yazı ile bunun doğru olmadığını, Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını söylediler. ABD’liler de bir durum tespiti yapmıştır. Bunu bütün dünya tespit etmiştir, AB tespit etmiştir. Uluslararası kuruluşlar tespit etmiştir." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Enerji komisyonunda yapılan bir düzenleme ile hükümete yakın bir elektrik şirketine özel bir imtiyaz sağlandığını belirten Hamzaçebi, "Davutoğlu başbakan olduğu gün 29 Ağustos 2014’te imzaladığı bir Bakanlar Kurulu kararı ile devleti elektrik şirketlerinin tahsilatçılığı rolüne soyundurmuştur. Elektrik şirketlerinin çiftçiden tahsil edemediği alacaklarını devlet bu çiftçilerin tarımsal desteklemeden olan alacaklarını o şirkete ödemek suretiyle bir görev üstlendi. Böyle bir bakanlar kurulu kararı çıkarıldı. Devletin görevi değil bu. Güneydoğuda dağıtımı üslenen özeleştirmeden alan şirkete devlet gücü ile çiftçinin devletten olan alacağı aktarılıyor. Bu Bakanlar Kurulu kararını Danıştay dava üzerine yürütmeyi durdurma kararı vererek uygulamasını durdurdu. Öyle olduğu halde bir konuyu düzelten açıklayan yeni bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmadı, bunun yerine hemen yeni bir yasa düzenlemesine gidildi." diye konuştu.

Enerji komisyonunda kabul edilen madde ile elektrik şirketlerinin kayıp kaçak oranlarını yeniden düzenleme konusunda Enerji Piyasası Düzenleme Komisyonu’na görev verildiğini anlatan Hamzaçebi, "Zamanında Türkiye 21 elektrik dağıtım bölgesine bölündü, hedef kayıp kaçak oranları belirlendi ve buna göre ihale yapıldı. Buna göre şirketler bunları satın aldı ve işletme hakkını satın aldı. Geri dönüp kayıp kaçak oranlarını yeniden belirleyerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi için bu şirketlere bir imtiyaz sağlıyor iseniz ihaleye fesat karıştırıyorsunuz. Kamu gücü ile kanun gücü ile ihalenin şartları yeniden düzenleniyor, bunun adı ihaleye fesat karıştırmaktır. TBMM de buna alet ediliyor. Sayın Davutoğlu ya bilerek yapıyor, bilmediğini ben düşünmek istemiyorum. Buna Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi, buna rağmen gelip o kararı yok edecek bir kanun çıkarıyorsun. Anayasanın 138. Maddesine aykırı. Yargı kararlarına herkes uymalı, bu yargı kararına uymayacak şekilde bir yasama düzenleme içerisindeler. Davutoğlu ya meydanlarda söylediği hak, adalet, dürüstlük kavramlarını kullanmasın ya da kullanacak ise bu düzenlemelere müdahale etsin." çağrısında bulundu.

'İZMİRLİLERİN, CHP’LİLERİN ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE KILIÇDAROĞLU’NU KUCAKLAYACAĞINA İNANIYORUM'

Bir gazetecinin, "ABD’de 74 senatörün imzaladığı bir bildirge var, Türkiye’de basına sansür konusunda, bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Hamzaçebi, şu cevabı verdi: "Türkiye’de basın ve haber özgürlüğü yoktur. Vatandaşın haber alma ve iletişim özgürlüğü yoktur, bütün bunlar baskılanmıştır. Alo Fatih hatları ile baskılanmıtır. Havuz medyasına bir takım şirketlerden kaynak aktarmak suretiyle baskılanmıştır. Havuz medyası AKP tarafından nasıl beslenmektedir. Bunu gündeme getireceğiz. Havuz medyasına tetikçilik yapan bir medya grubuna nasıl kaynak aktarıldığını önümüzdeki hafta açıklayacağız. Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur. Basın özgürlüğünü ve vatandaşın özgürlüğünü baskılayan yönetimler hiçbir zaman kalıcı olamazlar yıkılır giderler."

"Kılıçdaroğlu İzmir’den ön seçime giriyor. Bu bir mesaj mı? Bir de ön seçime 57 sıra numarası ile girecek, bunun bir özelliği var mı?" sorusuna Hamzaçebi, "Hayırlı olsun. İzmir gibi demokrasi ve özgürlüğün sembolü olan bir kentte Kılıçdaroğlu kendini teslim etmiştir. İzmirlilerin, CHP’lilerin çok iyi bir şekilde Kılıçdaroğlu’nu kucaklayacağına inanıyorum. Ön seçim için başvuran aday adayların sıralaması merkez yönetim kurulu tarafından seçilen bir harf usulüne göre yapıldı. Bu kurada T harfi çıktı, soyadı T harfi ile başlayanlar ilk sırada, diğerleri de ona göre sıralanır." karşılığını verdi.

ABD’li senatörlerin yazdığı yazının önemli bir gerçeği tespit ettiğini anlatan Hamzaçebi, "Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur. TBMM’de Türk ABD Dostluk Grubu AKP’li üyeleri farklı bir yazı yazmak suretiyle bu görüşü çürütmeye çalışsalar da CHP’li grup üyeleri mukabil bir yazı ile bunun doğru olmadığını, Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını söylediler. ABD’liler bir durum tespiti yapmıştır. Bunu bütün dünya tespit etmiştir, AB tespit etmiştir. Uluslararası kuruluşlar tespit etmiştir." şeklinde konuştu.