CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin bir yıllık iki yıllık hükümet kurmaması gerektiğini belirterek, bir ya da 2 yıl sonra seçim yapmak üzere bir hükümet oluşturmayı kesinlikle doğru bulmadığını söyledi. Hamzaçebi, "Türkiye’nin 4 yıllık güçlü bir hükümete ihtiyacı vardır. Türkiye’nin birikmiş sorunları vardır ekonomik sorunları vardır. Demokrasi ve özgürlüklerle ilgili sorunları vardır." dedi.

TBMM’de 25. Dönem milletvekilleri için gerçekleştirilen yemin töreni öncesinde Meclis’e gelişinde Hamzaçebi’ye koalisyon çalışmaları soruldu. Hamzaçebi, "Bir kere ben şuna inanıyorum. Milletin 'koalisyon kurun' mesajı verdiği bir tabloda 'koalisyon kurmayacağız, Türkiye koalisyonlarla yönetilemez' demek doğru değildir. Seçimi düşünmek, kesinlikle millet iradesini bir kenara atmak demektir. Millet 'koalisyon hükümetiyle ben sizi görmek istiyorum, bir koalisyon hükümeti kurun' mesajı veriyor. Şimdi siyasi partilere düşen görev bu mesaja uygun olarak Türkiye’nin en uygun şekilde bir koalisyon hükümetini yaratmasıdır." karşılığını verdi.

CHP milletvekili, şöyle devam etti: "Şu da önemli. Türkiye bir yıllık iki yıllık hükümet kurmamalı. Koalisyon hükümeti kuralım derken bir yıl sonra seçim yapmak üzere, 2 yıl sonra seçim yapmak üzere bir hükümet oluşturmayı da kesinlikle doğru bulmuyorum. Türkiye’nin 4 yıllık güçlü bir hükümete ihtiyacı vardır. Türkiye’nin birikmiş sorunları vardır, ekonomik sorunları vardır. Demokrasi ve özgürlüklerle ilgili sorunları vardır. Bunları aşmak için 4 yıllık güçlü bir hükümet gerekiyor. Böyle bir hükümet çerçevesini, projesini Türkiye yaratabilir. CHP bu konuda samimiyetini ortaya koymuştur. 14 ilkeden oluşan bir paketi genel başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu kamuoyuyla paylaşmıştır. 14 ilke bütün kamuoyunun malumudur. Demokrasiden, özgürlüklerden yolsuzluklara kadar herkesin ittifak edebileceği, hiç kimsenin hayır diyemeyeceği, herkesi bir ortalamada birleştiren ilkelerdir bunlar. Biz ilkeler üzerinden siyaset tapıyoruz. Bu ilkeler etrafında buluşabileceğimiz siyasi partilerle hükümeti kurmaya hazırız."

CHP’nin açıkladığı ilkeler çerçevesinde AK Parti-CHP koalisyonu ihtimalinin ne olduğu sorulan Hamzaçebi, "Biz bu açıklamayı yaptık, Sayın Kılıçdaroğlu yaptı. Henüz hükümet cephesinden, Sayın Davutoğlu’ndan bir açıklama gelmedi. Sanıyorum kendisi koalisyon görüşmelerine başlayınca, genel başkanımızı ziyaret edince bu konudaki düşüncesini açıklayacaktır. CHP ile bir hükümet kurma düşünceleri mevcut mudur değil midir bunu bilmiyoruz. Mevcutsa hangi şartlarda kurmayı düşünüyor, bunu da bilmiyoruz. Eğer bir öneri bize getirirse biz de ilan ettiğimiz ilkeler çerçevesinde CHP’nin önerilerini kendilerine sunarız. Şu anda bunların hiçbiri belli değil." şeklinde konuştu.

Partiler arasında bir temas olup olmadığı sorulan CHP Grup Başkanvekili, "Benim bildiğim temas yok. Biz kimseye bir mesaj göndermedik. Durumdan vazife çıkarıp kendine göre yorum yapanlar, öneri sunanlar olabilir. Resmi anlamda resmen isimlendirebileceğimiz görevlendirilmiş kişiler arasında bir temas olmadı." dedi.