HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cizre'deki bir çocuğun polis tarafından öldürüldüğüne ilişkin görüntülerin ortaya çıkmasını değerlendirdi. Cizre'de bir provokasyon olduğunu dile getiren Kaplan, çocukların tek tek ateş edilerek öldürüldüğünü söyledi. 5 çocuğu öldürenlerin hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade eden Kaplan, "Biz şu kavramı doğru bulmuyoruz: Yok efendim provokasyon vardı, paralel yaptı. Derini var, ırkçısı var, faşisti var, bilmem nesi var. Başka ülkelere ajanlık edenler var. Kendi Emniyet camianızda bunu ararsınız, bulursuzun, tespit edersiniz." dedi.

Bunun arkasındaki yapının ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Kaplan, "Kim bunlara vurun dedirtecek, 12 yaşındaki çocuklara kıyacak kadar canavarlaştı. Hükümetin süreç açısından özür borcu var." ifadelerini kullandı. Zırhlı araçların plakalarının neden söküldüğünü soran Kaplan, insanları katletmenin çözüm sürecini dinamitlemek olduğunun farkında olup olmadıklarını sordu. Cizre'de arkasındaki adresin, faillerin bulunması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Öyle herkesi ön yargı ile peşin peşin suçlamanın da bir gereği yok. Sayın Başbakan açıklamalarıyla aceleci davrandı; Bingöl olayında da... Hiçkimse yargının yerine geçip pat diye karar vermemeli, daha temkinli olmalı." şeklinde konuştu. Kaplan, kafadan nişan alıp vuracak kadar polislerin tecrübeli olduğunu ifade etti.

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı'nın, Mecliste Çevre Dostu Meclis Projesi kapsamında kullanılmış kağıtlardan yapılan bloknottaki belge ve tutanakların Meclis Soruşturma Komisyonu raporunda yer alan belgeler olmasıyla ilgili ise Kaplan, Meclisin bizzat kendisinin yayın yasağını ihlal ettiğini söyledi. Delilleri yok etmek isteyen bir komisyonun bulunduğunu hatırlatan Kaplan, "Bunda hata olduğunu düşünüyor musunuz? Burda herşey bilinçli yapılır, tahammülen yapılır. Bu Mecliste hiçbir şey hataen yapılmaz. Delilleri de hataen karartıldı, aklama kararından sonra da böyle dağıtırlar. Bunu eğer normal bir basın kuruluşu yapsa, normal bir matba yapsa, normal bir yer yapsa, bir parti dernek sendika yapsa anında el koyarlardı, basarlardı, matbaya da el koyarlardı. Herhalde Meclis matbasına el koyacak halleri de yok. Birileri çıkıp Meclis Başkanlığı bunun failleri konusunda, niyeti konusunda bir açıklama yapması lazım. Komisyon peki niye yasak kararı verdi, biz niye çekildik ondan sonra? Mademki yasak bir durum yoktu, buyurun bütün o dosyaları halka açın." şeklinde konuştu.