HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurul kürsüsünden lanet okudu. Kaplan, “Bu ülkeyi soyanlara lanet olsun, bu ülkenin parasını çalanlara lanet olsun, milletine, vatandaşına zulmedenlere lanet olsun” diye bağırdı.

TBMM Genel Kurulu’nda ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmelerine devam ediliyor. Gergin bir atmosferde başlanan altıncı gün görüşmelerinde HDP’li Hasip Kaplan, kürsüden lanet okudu.

Söz alan Kaplan'ın, “Arkadaşlar, altıncı günde Meclis'te herkes tırlatmaya başladı.” demesi üzerine AK Partili Belma Satır, “En başta sen tırlattın. Bir haftadır çatladınız be! Ahlakınız da bozuk zaten” diye karşılık verdi. Kaplan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Günde 15 saat çalışmak ve sürekli sabah 4'lere, 5'lere kadar çalışmak Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 4'üncü maddesine göre 'zorla çalıştırmaya' girer. Angaryadır dedim angarya! Kulak asmadınız. Bakın arkadaşlar, burada -çok açık söylüyorum- yaşananlar rezalettir tek kelimeyle. Bir milletvekili çıkıyor 'Ben psikopatım, böyle vurdum, böyle vurdum.' diyor. Birisi çıkıyor 'Elim taş gibi, böyle vurdum kadınlara.' diyor. Birisi çıkıyor... Yaşananları bu tutanaklardan anlatırsam yüzünüz kızarır. 'Dangalak' kelimesinden tutun, 'Sen git Bursa'ya misket oynamaya.', oradan tutun da bilmem neye, arkasından da söylenen sözler ve burada Başkanlık Divanı seyrediyor. Ya, bu tırlatma değil de nedir? Tımarhaneye döndü Meclis.”

'MİLLETİNE ZULMEDENLERE LANET OLSUN'

HDP'li Hasip Kaplan, “E, yani, başkan seyirci; kim küfreder, kim vurur, kim kırar, kim döker, böyle bir Meclis düzeni olabilir mi? Böyle bir olay hangi dünya meclisinde var? İlkel kabilelerden alın Romalılardan girin, Antik Yunan'a gelin Spartaküs'e gidin, Uganda'ya gelin, Zelanda'ya gidin... Dünyanın en ilkel kabilesine gidin bu kadar ilkel çalışma koşulları olan bir Meclis yoktur. Jingoizmin bugün temsilciliğini yapmaya soyunan bir iktidarın karşısında direnmek en namuslu duruştur, en onurlu duruştur, en ahlaklı duruştur, en hukuki duruştur. Bu duruşu sergileyenlere selam olsun. Bu duruşa selam duran sendikalara selam olsun, sivil toplum örgütlerine selam olsun, aydınlara selam olsun. Hırsızlara lanet olsun, yolsuzluk yapanlara lanet olsun, işkencecilere lanet olsun, çakallara lanet olsun. Bu ülkeyi soyanlara lanet olsun, bu ülkenin parasını çalanlara lanet olsun, vergi vermeyenlere lanet olsun, zekât vermeyenlere lanet olsun. Milletine, vatandaşına zulmedenlere lanet olsun. Lanet olsun insan gibi yaşamayana, insan gibi davranmayana, insan gibi onurlu, dik ve özgür duramayanlara. Lanet olsun zulme boyun eğenlere, lanet olsun teslim olanlara, lanet olsun bir milletvekili adaylığı için buna 'evet' diyenlere. Lanet olsun lanet olsun, lanet olsun!” diye konuştu.