HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "İnsansız hava araçları, MİT, bilmem ne, trafik, her şey saraydan… Kardeşim, orası köşk müdür, NASA merkezi midir, bir anlayalım. Yani, güvenliği bu boyuta getirmenin anlamı yok. Güvenlik hukukla sağlanır, güvenlik demokrasiyle sağlanır, güvenlik bir ülkede sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesiyle sağlanır, güvenlik yurttaşın itiraz hakkını gaz yemeden, gazlanmadan, alnından fişekle vurulmadan kendini anlatmasıyla sağlanır." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketinin 63 maddesi, önergeleriyle birlikte İçişleri Komisyonu'na geri çekildi. Bir konuşma yapan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AKP iktidarının 132 maddeyi çıkaramadığını belirterek "Bu size ders olsun. 17 Şubattan beri yirmi saat, yirmi dört saat bu Meclisi çalıştırdınız, 132 maddeyi çıkaramadınız, çıkaramayacaksınız, bu size ders olsun. Ama, inanın, yürüseydiniz, gensorularla, genel görüşmelerle İç Tüzük'ün ağır maddelerini devreye koyacaktık ve sizler, inanın, 132'nci maddeyi artık bu seçimlerden sonraki bir senenin baharında geçirebilecektiniz." dedi.

"Sizi arayacaklar, 'üstünüzü çıkarın' diyecekler, sizin çocuklarınızın evini basacaklar, 48 saat sorgusuz sualsiz alacaklar." diyen Kaplan, savcıların yetkilerinin valilere verildiğini, yargının devre dışı bırakıldığını, temel hak ve özgürlükleri denetimin dışına bırakıldığını söyledi. Kaplan, "Yarın sizin akrabalarınız bu şikâyetlerle size gelecek ve siz bu yasayı çıkarmış olarak başınız önünüze eğik bakacaksınız. Biz size bunları anlattık, anlatmaya çalıştığımız bu ama siz olayı farklı boyutuna çektiniz." ifadelerini kullandı.

Basında Saraya 1,3 milyar lira ayrıldığı, saraydan 81 ilin gözetleneceğine ilişkin haberler çıktığını anlatan Kaplan, şöyle devam etti: "İnsansız hava araçları, MİT, bilmem ne, trafik, her şey saraydan… Kardeşim, orası köşk müdür, NASA merkezi midir, bir anlayalım. Yani, güvenliği bu boyuta getirmenin anlamı yok. Güvenlik hukukla sağlanır, güvenlik demokrasiyle sağlanır, güvenlik bir ülkede sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesiyle sağlanır, güvenlik yurttaşın itiraz hakkını gaz yemeden, gazlanmadan, alnından fişekle vurulmadan kendini anlatmasıyla sağlanır. Susturulmuş toplumlarda demokrasi gelişmez, yeşermez arkadaşlar. 'Susma, sustukça sıra size gelecek.' sloganını sizler çok iyi bilirsiniz. Sizlerde de zamanı geldi, düşünceleriniz nedeniyle bazı kesimler baskı gördü. Şimdi, kimliklerinden dolayı, düşüncelerinden dolayı, inançlarından dolayı bu baskıların hepsini kaldırmak hepimizin görevi değil mi? Bu ülkede eşit yurttaş hukukunu onurlu bir şekilde hayata geçirmek, hukuk devletini güçlendirmek… Ceberrut, diktacı, baskı rejimlerinden çözüm gelmez 78 milyona. Biz bunu söylüyoruz ve buradan çağrıda bulunuyoruz. Çözüm sürecine katkı sunmak için "Nevroz"da umudun, özgürlüğün, direnişin, coşkunun, birlikteliğin, geleceğin, çözümün ateşini güçlendirmek için güzel bir fırsat var."