Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, “Meclis’te 99 Çuval Altın Tartışması” başlıklı haberle ilgili, “217 no.lu Menkul Varlıklar Hesabı çalıştırılırken kurumsal kod olarak ‘Hazine’nin kurumsal kodu kullanılmaya başlanılmıştır. Ancak kurumsal kodun kullanılmış olması da söz konusu menkul varlıkların Hazine Müsteşarlığına ait olduğu anlamına gelmemektedir” açıklamasında bulundu.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, "Meclis’te 99 Çuval Altın Tartışması" başlıklı haberle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada, “Savcılık ve mahkeme kararları ya da başka kanallardan Maliye Bakanlığı’na bağlı saymanlık ve mal müdürlüklerine intikal ettirilen altın, gümüş, pırlanta gibi kıymetli taş ve madenler, kıymetli ve antika niteliğindeki eşyalar, değer tespiti yapılmış olarak devletin muhasebe kayıtlarına işlendikten sonra fiziki olarak kapalı ve mühürlü torbalar içerisinde Darphane ve Damga Matbaası Muhasebe Birimine teslim edilmektedir. Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Muhasebe Birimi, İstanbul Defterdarlığı’na bağlı bir saymanlık olarak faaliyet göstermektedir. Söz konusu menkul varlıklar Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı’na bağlı bir saymanlığın tasarrufundadır. Bu menkul varlıkların değeri muhasebe kayıtlarına alındığı tarihte belirlenen değerlerdir. Bu menkul varlıkların değerlendirilmesi ya da değerlerinin güncellenmesi Maliye Bakanlığı’na aittir” denildi.
Açıklamanın devamında, “Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı Darphane ve Damga Matbaası Muhasebe Birimi aynı binada hizmet vermekte olduğundan söz konusu menkul varlıkların muhafazası kayıtlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Hesap kodu itibariyle söz konusu menkul varlıklar Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği gereği 217 no.lu ‘Menkul Varlıklar’ hesabında izlenmektedir. Diğer taraftan 01.01.2015 tarihine kadar tüm gelirler Maliye Bakanlığı kurumsal kodu ile hesaplara alınırken, bu tarihten sonra kurumsal kodlar gelirin elde edildiği kuruma göre belirlenmeye başlanmış, 217 no.lu Menkul Varlıklar Hesabı çalıştırılırken kurumsal kod olarak ‘Hazine’nin kurumsal kodu kullanılmaya başlanılmıştır. Ancak kurumsal kodun kullanılmış olması da söz konusu menkul varlıkların Hazine Müsteşarlığına ait olduğu anlamına gelmemektedir” ifadelerine yer verildi.