Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvime göre, 7 Haziran Pazar günü yapılacak 25. dönem milletvekili genel seçimi için 10 Mart Salı günü çalışmalara resmen başlanıyor. Seçim çalışmalarının açılışında; muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümü yapılacak, genel seçime ait parametreler, Seçim Sistemi Otomasyonu Projesi’nden (SEÇSİS) tanımlanacak.

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kimlik bilgilerini içeren listeler, cumhuriyet başsavcılıklarından istenerek SEÇSİS’e gerilmeye başlanacak ve listeler düzenlenecek. YSK ayrıca oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerini ilan edecek. 11 Mart Çarşamba günü ise yurt dışı geçici ilçe seçim kurullarının, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları (komisyonları) ile sayım ve döküm kurullarının oluşturulması çalışmaları başlayacak. 12 Mart günü ise siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’na bildirecek.

ASKIYA ÇIKARILACAK LİSTELERE İTİRAZLAR BAŞLAYACAK

14 Mart günü muhtarlık bölgesi askı listeleri, tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkartılacak ve listelere itirazlar başlayacak. Aynı günü Yurtdışı Seçmen Kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek ve Türkiye saatiyle 08.00’den itibaren itirazlar başlayacak.

ÖN SEÇİM VE ADAY YOKLAMASI

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce; elektronik ortamda hazırlanan muhtarlık bölgesi askı listeleri ile Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nün, tutanak karşılığında siyasi partilerin genel merkez yetkililerine (siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere) elden teslimi yapılacak ayrıca talep eden siyasi partilere de SEÇSİS Siyasi Parti Portalı (SİPPORT) üzerinden erişime açılacak.

Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’na 14 Mart Cumartesi gününe kadar bildirebilecek. 15 Mart Pazar günü; siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslar ile aday tespiti yapacakları YSK tarafından ilgili ilçe seçim kurullarına ulaştırılmak üzere il seçim kuruluna bildirilecek.

Siyasi partilerin ön seçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin önseçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listeler, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesine başlanması hususunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenecek. 15 Mart’ta önseçim ilçe seçim kurullarının oluşması çalışmalarına başlanacak. (Önseçim ilçe seçim kurullarında görev alacak siyasi partili üyelerin, aday adayı olmayacak kişilerden belirlenmesi gerektiği hatırlatılacak). YSK'nın takvimi, 7 Haziran 2015 Pazar günü seçim yasaklarının sona ereceği saat 24.00'e kadar işleyecek.