Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana 1. sıra milletvekili adayı Rıdvan Turan, Kürt meselesini çözmeyi değil; bu sorunu çözme ihtimalini her zaman cebinde tutan ve bunu her seçim döneminde pazarlayan tefeci politik bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını söyledi. “Kürt meselesini ben çözeceğim, bunun için kefenimi giydim, yola çıktım, baldıran zehri içtim” diyen zihniyetin bugün Ağrı’nın Diyadin ilçesinde provokasyonlara yeltendiğini iddia eden Turan, “Bunun demokrasi, kardeşlik ve insan hakları ile tutarlı bir yanı var mı? Böyle izah edilebilir mi?” diye sordu.

AK Parti’nin bugün ülkenin en temel meselesini HDP’yi baraj altında tutmanın manivelası olarak kullanmaya çalıştığını ileri süren Turan, “Proje şu: Eğer terör artar, ülkenin batısına cenazeler gelmeye başlarsa, buradan ortaya çıkacak milliyetçi duygu HDP’yi baraj altına itecektir. Emin olun şu lafları etmekten utanıyorum. Bu kadar gencimiz toprağa düşmüşken, ciğerimiz içten yanmışken, ülkemizin kaynakları çarçur edilmişken; böyle kritik bir dönemde, ‘evet bu sorunu çözmeliyiz, bu siyaset üstü bir meseledir, bir gencimizin tırnağını parlamentonun 550 koltuğu ile değişmem’ diye bir siyaset ortaya çıkması gerekirken, tuhaf provokasyonlardan medet umuluyor. Biz bundan esef ve büyük kaygı duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

HDP Adana Milletvekili adayları Şirin Park Otel’de basın mensupları ile bir araya geldi. Buradaki konuşmasında Rıdvan Turan, ülkeyi barış ve kardeşlik sofrasına çevirmenin yönteminin yine barıştan geçtiğini kaydetti. Savaş politikalarının keskin bir kılıç gibi sofradaki ekmeği daha da küçülttüğünü, umudu ve mutluluğu azalttığını vurgulayan Turan, “HDP’nin yeni yaşam siyaseti her şeyden önce bir barış ve kardeşlik çağrısıdır. Ama ne yazık ki 13 yıldır ülkenin dümeninde olan siyasi parti bunu da çarçur ediyor.” dedi.

‘AKP PROVOKASYONLARINA HIZ VERMİŞTİR’

HDP Adana 3’üncü sıra adayı Vedat Özkan, savaşa gitmediğini ve kimsenin de düşmanları olmadığını açıklayarak, “Huzur içinde bir seçim yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. HDP’nin gümbür gümbür gelen projelerini gören AK Parti’nin provokasyonlarına hız verdiğini öne süren Özkan, şunları söyledi: “Öbür gün Ağrı’da, dün Antalya Serik’te, bugün HDP Genel Merkezi’ne saldırılar oldu. Saldırıların arkasındaki gücün hükümet olduğunu, hükümetin seçimi bir kaos ortamına sürükleyerek, HDP’yi durdurmaya çalıştığı konusunda inancımız tam. Bu nedenle buradan hükümeti uyarıyoruz: Hiçbir şey barıştan daha değerli değildir. Barış hiçbir seçime kurban edilemez. Çukurova’da; Yaşar Kemal, Yılmaz Güney’lerin memleketindeyiz. Bu barış adamlarının memleketinde barışı konuşuyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bu bizim son barajlı seçimimiz olsun. Alacağımız seçim sonucuyla baraj kendiliğinden yerle bir olsun. Biz diktatörlüğe giden yolu kapatacağız. HDP’nin başarısı bunu sağlayacak.”

HDP’nin Adana 2. sıra milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da, Cumhurbaşkanı’nın anayasadaki yeminini reddederek, her konuda konuşarak,adeta başka bir yönetim mercii gibi faaliyet yürüttüğünü anlattı. AK Parti’yi 'en çok yasalarla oynayan' hükümet olmakla eleştiren Beştaş, şöyle devam etti: “Yasa çıkarma yeterliliği var. Bir olay oluyor, o gündemden sonra bir yasa çıkarıyor. Başka bir olay oluyor, yaptığı bu yasayı rafa kaldırıyor. Yenisi yapıyor. Her gün yeni yasa, paket ve demokrasi naralarıyla karşımıza çıkıyor. Hukukçular bile bu yasaları takip edemiyoruz. Avukat, hakim ve savcılar nasıl görevlerini yapacak. Yasalarla oynamada her gün AB uyum yasalarının gerisin gerisine gitmeye devam ediyoruz. 2015 seçim bildirgesindeki vaatleri de onlarca kez oynanan yasaların yeniden süslenip önümüze konmasıdır. Bu nedenle halkın asla buna itibar etmemesini istiyoruz. AKP’nin tek menkıbesi, kendisi; kendi iktidarının devamlılığıdır. AKP’nin seçim bildirgesinde tek bir yenilik var: Başkanlık sistemi. Başbakanlık sistemini hükümet istediğinden değil, cumhurbaşkanından dolayı o bildirgede yerini almıştır. Biz merkezi değil, yerinden ve katılımcı yönetimi savunuyoruz.”

HDP İl Başkanı Hüseyin Yıldız ve diğer milletvekili adaylarının da katıldığı programda basın mensuplarının soruları cevaplandırıldı.