Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu belirtti. Yol ayrımının bir rejim sorunu da olduğunu anlatan Fırat, "Türkiye dönüşü olmayan bir dönemi yaşamak zorunda kalacağımızın hesabını yapmak zorundadır" ifadesini kullandı.
HDP Mersin milletvekili adayları seçim çalışmalarına başladı. HDP Mersin milletvekili adayları Otoban Hal turnikelerinden başlayarak partililerle birlikte konvoy düzenledi. Yaklaşık 1 saat süren şehir turunun ardından HDP Merkezi Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışı yapıldı. Açılış öncesinde HDP Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat gazetecilere yaptığı açıklamada kurucuları arasında bulunduğu AK Parti’yi eleştirdi.
Demokrasinin, özgürlüklerin, yalanın ve talanın durdurulması için birleşip mücadele verdiklerini vurgulayan Fırat, "Ancak demokratik, özgürlükçü, AB’yi hedef alan ve yasakların karşısında oldukları programın altına birlikte imza attıkları kişilerin artık o programın yanında olmadıklarını kaydetti.
Özellikle 2011 genel seçimlerinden sonra özgürlük alanının giderek daraltıldığına dikkat çeken Fırat, "Daha önce milletvekili olarak o Meclis'te bulunduğum sırada ortadan kaldırdığımız yasakları daha da ağırlaştırarak geri getiren, Avrupa Birliği müktesebatından tamamen kopan ve sadece şahsi emelleri ve kendilerinin, ailelerinin ve yakınlarının yolsuzluk ve usulsüzlüklerini kapatabilmek için kendilerince icat edilmiş, parantez içinde, ‘Türk usulü başkanlık sistemini’ bu halka dayatmak istediler" ifadelerini kullandı.
O noktadan itibaren, bıraktığı politikaya, yeniden dönüş yapma mecburiyeti istediğini anlatan Fırat, "Çünkü bu ülkede yaşamak isteyen, çocuklarının geleceğini düşünen bir kişi olarak, Türkiye demokrasisini, halkların özgürlüklerini, talanı, eşitliği, kardeşliği ve barışı sağlayabilmek için bir nevi kendimi seferberlikte yeniden silah altına çağrılmış bir nefer olarak gördüm. Ve bir mücadele vermenin mecburiyetini hissettiğim için, ancak bunun da Halkların Demokratik Partisi vasıtasıyla yapılacağının inancı içerisinde, emekliye ayrıldığım siyasetten dönme mecburiyetinde kaldım” şeklinde konuştu.
Sözlerini, “Bugün verilen mücadele, toplumun tek bir kesiminin mücadelesi değildir” diyerek sürdüren Fırat, şöyle konuştu: “Alevi’siyle, Sünni’siyle, Hristiyan’ıyla, Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, toplumun tüm kesimleriyle, işçisiyle, zengini fakiriyle herkesin bu dönemde, 7 Haziran’da yapılacak seçimde oyunu kullanırken siyasi mefkûresine göre değil, Türkiye’nin bir yol ayırımında olduğunu ve bunun bir rejim sorunu olduğunu, dönüşü olmayan bir dönemi yaşamak zorunda kalacağımızın hesabını yapmak zorundadır."