Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili adayı İmam Taşçıer, halkın Kürt sorununun artık Parlamento'da çözüleceğine inandığını söyledi. Taşçıer, "Halk barışa susamış, kanın dökülmesini artık istemiyor. Kürt sorununun Parlamento'da çözüleceğini biliyor ve bunda hemfikirler. Bugüne kadar Kürt sorunu çözülmedi ve adımlar atılmadı. Halk artık barışçıl yoldan Parlamento yoluyla sorunun çözülmesi konusunda görüşlerini açık açık beyan ediyor." dedi.

Yaklaşık 45 yıldır Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) çizgisinde siyaset yapan Kürt siyasetçi İmam Taşçıer, HDP’nin Diyarbakır 8’inci sıra milletvekili adayı. DDKD başkanıyken HDP ile yapılan ittifak sonucu Diyarbakır milletvekili adayı olan Taşçıer, Öcalan’ın 2013 Nevruz’un yaptığı çağrının üzerinden 2,5 yıl geçtiğini ve o günden beri insanların artık hayatını kaybetmediğini söyledi. Nevruz çağrısının aslında bir ateşkes olduğunu anlatan Taşçıer, şu ana kadar bu ateşkesin de bozulmadığını kaydetti.

'AKP KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HİÇBİR ANAYASAL ADIM ATMADI'

Taşçıer, "Bu halkın, seçmenin, Kürtlerin hoşuna gidiyor ama Kürt sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Maalesef Kürt sorununun çözülmesi konusunda AKP hükümeti ve Erdoğan tek bir anayasal adım atmış değil. Daha önce dediklerini inkar ediyor, örneğin ‘Ben Kürt sorunu konusunda baldıran zehiri dahil olsa içerim’ demişti. Diyarbakır’da ‘Kürt sorunu benim sorunumdur’ demişti. ‘Ben Kürt sorunun çözerim’ demişti. Son olarak ise İmralı’daki görüşmeler Dolmabahçe Sarayı'ndaki 10 maddelik mutabakata yani orada bir izleme heyetinin oluşması, müzakere heyetinin oluşması konusunda hepsi varken Erdoğan elinin tersi ile iterek ‘yok böyle bir şey’ diyerek sorundan uzaklaştı." diye konuştu.

'ERDOĞAN GERÇEK YÜZÜNÜ HALKA GÖSTERDİ; DESPOT, FAŞİST...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk dönemlerde mazluma oynadığını anlatan Taşçıer, daha sonra yürütmenin başına geçtikten sonra söylemlerini değiştirdiğini belirtti. Taşçıer, "Fakat çok berbat söylemleri var, artık gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Saldırgan, despot, faşist uygulamaların hepsi onda mevcut olur hale geldi. Bunu yapan Erdoğan kendi gerçek yüzünü artık halka gösterdi. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da meydan meydan gezerek bu sorunun tümüyle inkarına gitmesi bence Kürt camiasında, Kürt kamuoyunda Kürdistan’da ve Türkiye’nin ezilmiş olan tabakalarında oy alamaz, o da bunu bildiği için Davutoğlu ile beraber sanki iki tane eş başkanmış gibi her gün bir yerde." ifadelerini kullandı.

'TOPLUM HUZURSUZ HDP BARAJI AŞMAZSA BU HUZURSUZLUK ARTAR'

HDP’nin barajı aşması durumunda sivil siyasetin hakim olacağını anlatan Diyarbakır milletvekili adayı İmam Taşçıer, barajı aşmaması durumunda bugüne kadar devam eden siyasetin sürdürüleceğini kaydetti. Taşçıer şöyle devam etti: "İnsanlar huzursuz. Yerlerinden yurtlarından edinmiş. Buraya yatırım yapmıyor. Batıda da rahat yer bulamıyor. Yani toplum tümüyle huzursuzdur, barajı aşmaması durumunda da bu huzursuzluk devam edecek. Ben demiyorum savaş devam eder ama bunlar savaşın sonuçlarıdır, psikolojik ortamdır, hiç kimsenin ölmesini istemez ama bu sorun çözülmediği zaman da ister istemez PKK yapmasa başka biri yapar. Biz diyoruz HDP olarak sorunun temeline inelim, sorunu adım adım özümseyerek, birbirimizi kabullenerk çözmeye çalışalım. Türkiye’de 25 milyon Kürt yaşıyor, bu 25 milyon insanın talebi var. Bu 25 milyon Kürt’ün kendi kendini yönetme talepleri var, bu talepleri sen görmemezlikten gelemezsin."

'HDP’NİN OYUNA GÖZ DİKMİŞ HAKSIZ KAZANÇLA 70 VEKİL ALMAK İSTİYOR'

AK Parti’nin artık hiçbir projesinin kalmadığını, demokrasi ve insan hakları alanındaki adımlar atmadığını, bunun aksine diktatöryasına yönelik bir politika izlediğini belirten Taşçıer şunları söyledi: "Bunun oyları HDP’ye kayıyor. HDP’nin yüzde 10 civarındaki oyuna gözünü dikmiş, haksız bir kazançla 70 - 80 tane vekil fazlalığını yapacak kendisine göre, Anayasa'yı değişir duruma, sayıya ulaşmak istiyor. AKP, HDP’nin oyuna göz dikmiş durumda, ne pahasına olursa olsun Meclis'te görmek istemiyor."