Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri, mazbatalarını seçim kurulundan aldı. Mazbatalarını alan HDP'li vekiller, ‘Basın ve ifade özgülüğü konusunda yapacağımız çok şey var’ mesajı verdi.

7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde HDP, Diyarbakır’da yüzde 80 oranında oy aldı. 11 milletvekilinden 10’unu kazanan HDP’li vekiller mazbatalarını aldı. Diyarbakır Adliyesi’ndeki il seçim kuruluna gelen milletvekillerinden Altan Tan, Nursel Aydoğan, Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca, Çağlar Demirel, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, Edip Berk, İmam Taşçıer mazbatalarını aldı. Diyarbakır’da olmayan İdris Baluken’in mazbatasını ise avukatı aldı.

Mazbata töreni için Diyarbakır Adliyesi’nin dördüncü katında bulunan baro seminer salonunda tören yapıldı. Buradaki törene seçim kurulu görevlilerinin yanı sıra Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanları Ali Şimşek ile Hafize İpek, HDP Diyarbakır İl Eş başkanları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile bazı partililer katıldı.

Mazbata töreninde sonra baroya uğrayan milletvekilleri, “İlk ziyaretimiz Türkiye’nin özgürlükler konusunda en çok mücadele veren barosuna oldu” dedi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise milletvekillerini başarılar diledi. HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, basın ve ifade özgürlüğü konusunda Meclis'te yapacakları çok iş olduğunu belirterek, “Bugün bile Şanlıurfa’da 4 gazeteci arkadaşımız gözaltına alındı. Vali bey sorularını beğenmediği için polise gözaltı talimatı vermiş. Bizim ülke olarak temel sıkıntımız bu. Yani basın ve ifade özgürlüğü. Meclis’te yapacağız çok şey var” ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise mecliste bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini söyledi. Yeni bir Anayasa için çaba göstereceklerini anlatan Taşcıer, ülkenin çok acil demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.