Aydın İstasyon Meydanı’nda düzenlenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginde konuşan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. 'HDP’yi baraj altında bırakmak için değişik yollara başvurulduğunu' savunan Selahattin Demirtaş, İstanbul Kazlıçeşme mitinglerinin olduğu gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı saat ve tarihte İstanbul'da miting yapmasını eleştirdi.

Aydın'da partisince düzenlenen mitingde partililere seslenen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: “7 Hazirana zaten çok erkenden hazırlanmışsınız. Barajı ve bize dayatılan tek adam rejimini, diktatörlük rejimini yıkmanın garantisi budur işte. Ezilenlerin yan omuz omuza durmasıdır. Bu ülkede kardeşliğin teminatı sizlersiniz. Eğer, huzur içerisinde bütün farklılıklarımızla bütün renklerimize bir çiçek bahçesi gibi bir arada yaşayacaksak bunun garantisi sizsiniz. Bu meydanı dolduran her biri farklı rengiyle işte biz böylesine rengarenk bir Türkiye’yiz. Böylesine bir aradayız diyen sizlersiniz bu ülkenin garantisi ve teminatı.Tarihi kritik ve zorlu bir seçim. 7 Haziran Türkiye’de yeni bir kırılmanın yeni bir yaşamın arefesi olacak. Sadece partiler arası bir seçim yarışı yürütmüyoruz. Ülkemize dayatılan tekçilik, AKP şahsında geliştirilen ve ülkedeki hiçbir farklı inancı, siyasi anlayışı kabul etmeyen dayatmacı anlayış. Yani diktatörlük ile özgürlük arasında bir seçim yapılacak. Biz HDP olarak Türkiye’nin ezilen bütün kimliklerini bir araya getirdik, yok artık ayrımız gayrımız. Her birimiz alın temimizle üretip emeğimizle bu ülkeyi kalkındırırken iş yönetmeye gelince bize sen yoksun diyorlarsa o halde biz de ayrı gayrı yapmayacağız. Türk Kürt ele ele vereceğiz. Alevi, sünni el ele vereceğiz. Bizler zeybekle horonu, deliloyla halayı buluşturup ülkemizde birliği de eşitliği de adaleti de özgürlüğü de getirip biz yöneteceğiz. Bunu dedik yola çıktık. HDP, gri bir ülke tek renk bir ülke için çalışanlara inat bütün çoğulculuğuyla çok kültürcülüğüyle Türkiye’nin zenginliğini ortaya çıkaran parti oldu. Yıllardır kimliklerimizden utanalım diye, inançlarımızdan mezheplerimizden utanalım diye bize yapmadıkları baskı kalmadı. Bir birimizden korkalım diye zulüm hata kalmadı. Devletten korkalım, hükümetten korkalım diye yapmadıkları baskı zalimlik kalmadı. Ama başaramadılar. Bu ülkenin insanları birbirinden de korkmuyor, korkmayacak. Hükümetten de devletten de korkmuyor, korkmayacak. Allah’tan başkasından korkmuyoruz, korkmayacağız. Şimdi artık yeni bir yaşam ve özgürlük zamanı.”

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün dünyaya insanlık ve medeniyet yaşanan bu topraklarda insani değerleri bitirdiler. İnsanlığa ele ayağa düşürdüler. Şimdi büyük insanlığı yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu ülkede herkes değer gördüğünü hissetmek istiyor. Kim olursa olun. Sadece parası olanın sadece hırsız olanın, sadece yolsuzluk yapanın itibar gördüğü bu ülkede yönetime ezilenler olarak yoksullar olarak el koymak istiyoruz, bizler yönetmek istiyoruz diyerek bu günlere geldik. Yapmamız gereken çok basit bir şey kaldı. 7 Haziran’da sandık başına giderek mührü doğru yere basarak yeni bir yaşamı başlatabiliriz."

Yeni bir Anayasa'ya vurgu yapan Demirtaş, şunları kaydetti: “Yeni, özgürlükçe sivil bir Anayasa ile başlamamamız lazım. Mevcut Anayasa Kenan Evren’in ülkenin başlına musallat ettiği darbe Anayasası’dır. Yüce Yaradan onu yanına aldı hesap soruyordur ama bizim de onun bize bıraktığı Anayasa’dan hesap sormalıyız. Darbe Anayasası’nın Kenan Evren’in arkasından göndermeliyiz öncelikle. Öyle bir Anayasa yapmalıyız ki, herkes işte ben bu Anayasa’da varım benim özgürlüğüm var diyebilmeli. Eşit yurttaşlığı sağlayan sivil bir Anayasa’ya ihtiyacımız var. Bu Anayasa sadece devleti korumamalı, önce insanı korumalı, kendi yurttaşını birinci sınıf insan olarak gören bir Anayasa yapmalıyız. 13 yıldır AKP yapamadı."

İstanbul Kazlıçeşme'de miting yapacaklarını hatırlatan Demirtaş, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın aynı saat ve tarihte İstanbul'da miting yapmasını eleştirdi. Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin her yerinde birlikte yaşam yeni yaşam mesajı vermeye çalışırken, barışı Türkiye’nin her sokağında her mahallesinde hakim kılmaya çalışırken Cumhurbaşkanı ve ülkeyi yöneten Başbakan ve hükümet tahrik provakasyonlarıyla ülkeyi germeye oy toplamaya çalışıyor. Bakın size ilginç bir şey söyleyeceğim, önümüzdeki günlerde ayın 30’unda İstanbul Kazlıçeşme’de büyük bir miting kararı almıştık. Günler öncesinden İstanbul Valiliği’den izin aldık. Şimdi öğrendik ki, daha 2 gün önce Cumhurbaşkanı ve Başbakan bizim İstanbul’da miting yapacağımız yere 1 km uzaklıkta miting yapma kararı almışlar. Aynı gün aynı saat. Elbette herkes istediği yerde miting yapabilir, bu konuda bir sıkıntımız yok. Milyonlarca insan aynı yolu kullanacaklar. İstanbul’da bizim mitingimize gelecek kardeşlerim yollarda AKP’lilerle karşılaşacaksınız. Lütfen hepsine kardeşçe selam verin. Hepsine kardeşçe dokunarak miting alanına gelin. Hepsine içten yürekten gülüşlerinizle İstanbul mitingine gelin. Onların derdi başka biliyorum. Onların derdi HDP, AKP seçmenini İstanbul’da tahriklerle nasıl bir birine düşürürüz hesabı planı içindeler. Ama eminin benim arkadaşlarım HDP’ye gönül vermiş herkes duyarlı olacak. AKP’ye oy verenler düşmanımız değil. MHP’ye CHP’ye diğer partilere. Her biri bizim kardeşimizdir. Biz siyasetçiler olarak, parti yöneticileri olarak seçim kampanyaları yürütürken her zaman halkın kardeşlik duygularını bozmamaya dikkat ettik. Ama onların tamamı, HDP’yi ve HDP’lileri düşman gibi göstermeye çalışıyorlar. Her yerde bizi yuhalatıp her yerde düşmanlaştırıp hedef göstermeye çalışıyorlar. Sonra da aynı gün aynı yerde milyonlarca AKP’li ve HDP’linin karşı karşıya getirilmesi hesabı yapıyorlar. Hiçbir yerde bu tuzaklara düşmeyin. İnsanlar oy vermekte özgür ve serbestler. İstediği partiye oy verirler. Yoktur birbirimizden parkımız. Hepimiz bu ülkede kardeşiz. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun hepsini kucaklayın, barışla ellerini, tutun ki bu tahrikleri boşa çıksın.”

İstanbul’un fethi için düzenlenecek kutlamalarda parti propagandası yapılacağını iddia eden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Sözde İstanbul’da 'Fetih Kutlamaları' adı altında Cumhurbaşkanı bir kez daha AKP mitingi yapacak. AKP’nin propagandasını yapacak. Orada eski Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ü de aynı sahnede bir arada olamaya zorluyor. Yani yeni Cumhurbaşkanı eski Cumhurbaşkanı, AKP’nin Genel Başkanı ile elele verecekler, birlikte AKP propagandası yapacaklar. Mevcut Cumhurbaşkanı’nın AKP propagandası yetmemiş olacak ki, önceki Cumhurbaşkanı Sayın Gül’ü de AKP propagandası için meydanlara davet ediyor zorluyorlar. Ben öyle inanıyorum ki Sayın Abdullah Gül, çıkıp şu ortamda bir partinin siyasi propagandasını yapmayacaktır. Velev ki kurucusu olduğu parti de olsa AKP. Kendi Cumhurbaşkanlığı’nı yeni bırakmış, pati yöneticisi de değil şu anda. Sakın ola ki mevcut Cumhurbaşkanı’nın düştüğü hataya düşmesin derim. Ben inanıyorum zaten kendisi bize oy verecek. Ben inanıyorum Abdullah Gül’ün gönlü bizden yana. Elbette ki hangi partiye oy vereceğini isteyemeyiz, zorlayamayız da AKP’nin kurucusudur. Ama biliyorum ki onlar da bıktılar onlar da. Onlar da usandılar kibirliden, burnu büyükten, o öfkeliden, o gece gündüz millette kızıp bağırandan onlar da bıktılar artık. Bıkmayan mı kaldı. Her gün sabah, öğlen akşam televizyonda görmekten aç karına tok karına ne zaman televizyonu açsanız kızıp bağırıp çağıran bir adam var. O yüzden televizyonunuzu açmayın diyorum. Elektrik de boşa gitmesin, paranız ziyan olamasın boş yere moraliniz de bozulmasın. Bunlar artık yavaş yavaş hırsızlık düzeninin geldiğini hissediyorlar.”

Kendisini Kemal Sunal’ın bir filminde oynadığı Kibar Feyzo’ya benzeten Demirtaş, “Sizler tarlada, bağda, inşatta çalışanlar, yani, bizler aslında Kibar Feyzo’yuz o da Maho Ağa’dır. Onun sonunu getireceğiz kısaca. Maho Ağa’nın iktidarını bitireceğiz özetle. Sizler hazırsanız, Aydın özgür meydanlarda hazırsa biz de hazırız.” şeklinde konuştu.

Aydın İstasyon Meydanı’ndaki mitingin ön taraflarında parti bayrakları dışında 2 büyük Türk bayrağı ve ortalarda yine 2 Türk bayrağının olması dikkat çekti.