HDP İzmir 1. bölge 2. sıradan milletvekili adayı gösterilen Anadolu Birliği eski Genel Başkanı Ferhan Ademhan listeden çıkarıldı. Açıklanan ilk listede adı yer alan ancak daha sonra yerine başka bir ismin yazıldığını öğrenen Ademhan, bunu İzmir’de aday tanıtım toplantısı yapılacağı gün öğrendiğini aktardı. “Adaylığımın iptali ile ilgili konu, bu koşullarda parti içi bir meseledir." şeklinde konuşan Ademhan, kapsamlı bir açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacağını söyledi.

Ferhan Ademhan, 7 Nisan 2015'te açıklanan milletvekili aday listesinde adı olmasına rağmen tanıtımda yer almadı. HDP İzmir İl Başkanlığı, Ademhan'ın genel merkez tarafından listeden çıkarıldığını, yerine başka bir adayın gösterildiğini, açıklamayı genel merkezin yapacağını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ademhan ise şunları kaydetti: “7 Nisan 2015 tarihinde HDP’den İzmir 1. bölge milletvekili adayı olarak halkımızın huzuruna çıktım. Daha önce de çeşitli vesilelerle defalarca belirttiğim gibi STK’larda görev aldığım sürece bütün partilere eşit mesafede durdum. HDP Genel Merkezi, beni Ankara’ya davet ederek, İzmir’de demokrasi ve barış mücadelesine katkı sunmam için milletvekili adaylığı teklif etti. Silahların sustuğu, barış arayışlarının TBMM çatısı altında güçlendiği bir Türkiye’ye katkı sunmayı görev bildim ve teklifi kabul ettim. İzmir’de adayların tanıtım toplantısı yapılacağı gün de listede adımın olmadığını öğrendim. Adaylığımın iptali ile ilgili konu, bu koşullarda parti içi bir meseledir. Yaşanan süreçle ilgili daha kapsamlı açıklamayı önümüzdeki günlerde İzmir ve Türkiye kamuoyuna açıklayacağım. Her koşulda ülkemizde barış çabalarının güçlenmesinin elzem olduğunu ısrarla belirtmek isterim. Basın kuruluşlarından, halkımızdan ve dostlarımızdan aldığım yoğun soru ve mesaj karşısında şimdilik böyle bir açıklama yapmayı doğru buldum. Şu anda Ankara’dayım ve YSK ve HDP’nin yetkili organları ile görüşmekteyim. Adaylığımın iptalini bir hata olarak görüyorum ve yapılan hatanın düzeltilmesi ve telafisinin yapılması için gerekli girişimlerde bulunmaktayım. YSK ve HDP’den alacağım cevap doğrultusunda partim için, İzmir için, ülkem için en doğru kararı alıp basın kuruluşları ile paylaşıp halkıma ulaştıracağım. Ben demokrasi ve özgürlük mücadelesine güç katmak için geldim. HDP’den adaylığım, bu mücadeleye güç katmak içindir. Tüm Türkiye halklarının ve basınımızın bilgisine sunarım.”