HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde alçak uçuş yapan savaş uçaklarının bölge halkının psikolojisini ve sağlığını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Atalan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok ilde alçak uçuş yapan savaş uçaklarının bölge halkını tedirgin ettiğini, halkın psikolojisini bozduğunu ve sağlığını olumsuz yönde etkilediğini savundu.

Özellikle Diyarbakır Havalimanı’ndan kalkan F-16 tipi jetlerin bilinçli ve sistematik olarak şehir üzerinden alçak uçuş yaparak halka korku ve panik yaşattığının il sakinleri tarafından dile getirildiğini belirten Atalan, "Batman’da ve Hakkâri, Şırnak, Mardin gibi sınıra yakın şehirlerde, bu tarzda uçuşların son zamanlarda daha da sıklaştığı belirtilmektedir. Bu durumun özellikle küçük yaştaki çocuklarda psikolojik travmaya sebep olabileceği, kulak ve beyinlerine zarar vereceği gerçekliğinden hareketle bu uçuşlar halkta büyük huzursuzluk yaratmaya başlamıştır." dedi.

Bu bağlamda Atalan, şu soruları yöneltti:

"Savaş uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve helikopterler hangi gerekçeyle halkın üzerinden alçak uçuş yapmaktadırlar? Helikopterlerin, İHA’ların ve jetlerin özellikle şehir merkezleri üzerinde alçak uçuş yapmalarının hukuki bir dayanağı var mıdır?

Yapılan alçak uçuşların halk üzerinde yarattığı psikolojik etki hakkında daha önce yapılmış bir çalışma var mıdır, varsa sonuçları nelerdir? Yoksa yapılması yönünde çalışmanız var mıdır?

Bu tür alçak uçuşlar Türkiye’nin her bölgesinde gerçekleştirilen rutin bir uçuş uygulaması mıdır? Başka hangi şehirler üzerinde bu tür uçuşlar gerçekleştirilmektedir?

Batman ve Diyarbakır gibi sivil-askeri tipli havalimanları siviller için ne kadar güvenlidir? Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı gibi sivil tipli olmasına rağmen askeri uçak ve helikopterlerin iniş-kalkış yapmasına ve/veya savaş uçaklarının, askeri helikopterlerin barındırılmasına izin verilen havalimanları var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?

Sivil-askeri tipli havalimanları sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki havalimanlarına mı özgüdür yoksa Türkiye’deki tüm havalimanlarında da aynı durum söz konusu mudur?

1 Nisan 2015 tarihi itibariyle uçuşlara kapatılan Batman Havalimanı pistinin uygun olmamasına rağmen askeri amaçla kullanımı nasıl ve hangi şartlarda gerçekleştirilmektedir? Hali hazırda Batman Havalimanı’nı kullanan savaş uçağı, askeri helikopter ve İHA sayısı kaçtır?

Halkın huzurunu ve psikolojini tehdit eden, ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bu uçuşların sonlandırılması söz konusu mudur, bu yönde çalışmanız var mıdır?

Şehirler üzerinde yapılan bu alçak uçuşlar başlatılan topyekün askeri harekatın psikolojik bir boyutu mudur?"