Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Kars milletvekilleri Ayhan Bilgen ve Şafak Özanlı mazbatalarını aldı. Bilgen, seçim sonuçlarına göre bir koalisyon kurulamıyor ise burada sorunun koalisyon sisteminde değil siyasetçilerde olduğunu vurguladı.

HDP milletvekilleri, milletvekili adayı Önder Fidanboy, DBP Kars İl Eş Başkanı Şengül Mehmetoğlu, HDP il genel ve belediye meclis üyeleri ve bazı partililer, mazbata için Kars Adliyesi'nde bulunan İl Seçim Kurulu'na geldi. HDP milletvekilleri mazbatalarını, İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehmet Necati Orat'tan aldı. Bilgen ve Özanlı'ya düzenlenen mini törenle mazbatalarını veren İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehmet Necati Orat, kendilerini tebrik ederek Kars ve ülke için hayırlı olması dileklerinde bulundu. Orat, ülkede dostluğa, barışa ve kardeşliğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Adliye çıkışında Bilgen, gazetecilerin sorularını cevapladı. "Yeniden seçim diye bir kavram siyasi literatürde yoktur, erken seçim diye bir kavram vardır." diyen Bilgen, "Biz Türkiye'yi nasıl yönetmek gerektiğine halkın sandıkta karar verdiğini düşünüyoruz. Bize de Parlamento içerisinde barış çabalarımızı, demokrasi mücadelemizi yürütme görevi verilmiştir. Yapıcı bir muhalefeti bu anlamda sergileyeceğiz." ifadesini kullandı.

'AVRUPA'DA 20'DEN FAZLA ÜLKEDE KOALİSYON VAR'

Bilgen, Avrupa'da 20'nin üzerinde ülkenin koalisyon ile yönetildiğinin altını çizdi. Bu ülkelerin hiçbirinde istikrarsızlığın yaşanmadığını aktardı. Bu çerçevede, uzlaşmazlığın faturasını kimsenin halka ödettiremeyeceğini ifade eden Bilgen, "Eğer siyasetçiler halkın verdiği mesajı okuyamıyorlar ve uzlaşarak ülkeyi yönetmeyi beceremiyorlarsa, sorun koalisyon yönteminde değildir. Asıl sorun siyasetçilerin kendi siyasi ve ahlaki zafiyetlerinden, kendi yeteneksizliklerinden ve beceriksizliklerindendir. Bunun faturasını halka ödetmeye hiçbir kimsenin hakkı yoktur." diye konuştu.