Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzurum milletvekili adayları, Ankara Cumhuriyet Savcısı'nın muhalif basını susturma talimatının demokrasi ve özgürlükler ile bağdaşmadığını belirterek, söz konusu talimatı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.

BAYAR: BASINA SANSÜRE KARŞIYIZ

HDP milletvekili adayları Seher Akçınar Bayar, Kamil Aydın, Şiyar Aslan, Dilin Bingöl ve Zahir Uzun, Palandöken Dağı'ndaki bir oteldeki kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Milletvekili adayları ülke ve şehrin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Birinci sıra milletvekili adayı Bayar, ülkede basının özgür olmadığını söyledi. Kendisinin ulusal bir TV'nin programına katılmasının son anda baskılar nedeniyle iptal edildiğini ifade etti. Bayar, demokratik, hukuk devletlerinde basının özgür olduğunu belirterek, "Basına sansüre karşıyız. Özgür basın susturulamaz. Muhalif basını susturmak istemek demokrasiyle, insan haklarıyla, basın özgürlüğüyle bağdaşmıyor." dedi.

AYDIN: SAVCININ İDRAK SORUNU VAR

İkinci sıra milletvekili adayı Kamil Aydın, muhalif basının susturulmasına ilişkin haberleri medyadan okduğunu ve şaşkınlık yaşadığını anlattı. Basın özgürlüğünü savunduklarını ve muhalif basının varlığına inandıklarını ifade eden Aslan, "Cumhuriyet savcısının terör damgası vurduğu TV kanallarını izleyip, gazeteleri okuyoruz. Bunların hiçbiri teröristlerin yayın organı değil. Savcının herhalde idrak sorunu var. Muhalif basını susturma talimatını pervasızlık, hayasızlık olarak nitelendiriyorum. HDP olarak özgür basını savunuyoruz." diye konuştu.

Aydın, AK Parti Erzurum birinci sıra milletvekili adayı ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da Erzurum'da sevilmediğini, sözde 'Paralel Yapı' dalgasıyla bakanlık koltuğuna oturduğunu sözlerine ekledi.

'SALDIRILARINI KINIYORUZ'

Mersin ve Adana'da HDP binalarına yönelik bombalı saldırıları da değerlendiren milletvekili adayları, "Yaşananlar provokasyon. HDP'nin yükselişini önleme çalışması. Seçime kadar provokasyonların artmasından korkuyoruz. Saldırılarını kınıyoruz." dediler.

Bayar, 4 Haziran'da BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Erzurum'da İstasyon Meydanı'nda açık hava mitingi düzenleyeceğini söyledi.