Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP'nin Adana ve Mersin binalarına gerçekleştirilen bombalı saldırılarının Gladyo yöntemleriyle hazırlandığını savundu. Önder, çözüm sürecine ilişkin ise gerçekleştirilen görüşmelerin İmralı ayağında şu anda sıkıntı yaşandığını kaydetti.

TMMOB binasında basın toplantısı düzenleyen Sırrı Süreyya Önder, saldırıların tamamen Gladyo yöntemleriyle hazırlandığını öne süren, “Mersin il binamıza çiçek Adana il binamıza kargo olarak gönderilen 2 patlayıcı patlatılmak suretiyle Adana’da 3’ü ağır 6 arkadaşımız yaralanmış, Mersin’de de bir arkadaşımız yaralanmıştır.
Mersin’deki il seçim komisyonunu bütün adaylarla yapacağı toplantının odasına bu çiçek yerleştirilmiş. Oradaki bir arkadaşın şüphelenmesi üzerine dışarıya çıkarılması suretiyle büyük bir can kaybının önüne geçilmiştir. Mersin’de özellikle hedeflenen bütün milletvekili adaylarımızın imhasıyla, seçim komisyonumuzun katledilmesiyle sonuçlanacak bir provokasyondur.” dedi.

BU HAZIRLANMIŞ SİSTEMATİK BİR ŞEYDİR

Önder açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Buralara önce bizim hep bir bölge partisi olmakla suçlayanlar, belli bir kesime hitap etmekle suçlayanlar, propagandalarını bunun üzerine inşa edilenler biz ne zaman ki Türkiye’de bütün mazlumların, kadının, gençlerin, halkların, inançların partisi olunca programımızı ve yürüyüşümüzü bu kapsayıcılıkla devam ettirmeye karar verince bu sefer dünyanın hiçbir demokrasisinde demokratik terbiyenin şu kadarından nasibi olanın asla zikredemeyeceği çiğlikte değerlendirmeler yapıldı. AKP sözcülerinin dökülen incilere saymaya zaman yetmez. Biz ‘parti olarak seçime girmek istiyoruz’ dediğimizde beyzadelere provokasyon yapmış oluyoruz. Ardından eş genel başkanımıza bu ülkenin Başbakanı'nın ulu orta ağzı ile kulağı arasındaki mesafe demek ne kadar uzunmuş ki hain demeden adını anmamaya başladı. Ardından bu partide başka bir serseri ‘oraları gelip başınıza yıkarız’ dedi. Ardından Cumhurbaşkanı, partimize demediğini bırakmadı. Bunlar hep bu saldırıların habercisi ve zemin hazırlayıcısıdır. Kimse bize ‘bu provokasyondur’ şudur budur demesin. Bu hazırlanmış sistematik bir şeydir. Eğer sizin bir ilginiz yoksa bu tutum ve davranışlarınızın bu saldırılara elverişli bir zemin sunacağını bilmemek gibi bir mazeretiniz olamaz. Bu kadar kıt akıllılık olamaz ya budur ya bizatihi sizin dahiliniz vardır.”

ORADA DEVLETTEN HABERSİZ BİRİNİN NEFES HAZIRLAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR

Özellikle Mersin’de bu ülkenin istihbarat gücünün neredeyse yarısının olduğunu öne süren HDP’li Önder, “Orada devletten habersiz birinin nefes hazırlaması mümkün değildir. Bomba hazırlanacak, düzenek hazırlanacak bunların lojistikleri temin edilecek, kargo ayarlanacak, gönderilecek ve devletin bundan haberi olmayacak, Bu yalana bizim inanmamızı kimse beklemesin." diye konuştu.

HEDEFLEDİKLERİ BUYDU. BU OLMAYINCA AKP’YE PROVOKASYON OLUYOR

Önder, şu ifadeleri kullandı: “Bir AKP’li Mersin adayı diyor ki, bu AKP'ye bir provokasyondur. Biz bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Yaralanan biz, ölen biz, 62 noktada linçe uğrayan biz, niyeyse beyefendilere provokasyonmuş. Ayakları bir santim taşa değmiyor, ölüm zulüm bize provokasyon beyefendilere. Bununla hesaplanan özellikle Mersin il binamızdan içinde adaylarımızın da olduğu ölümler çıkması, onun ardından halkın tepkisinin sokağa yansıması onun ardından kaostur. Hedefledikleri buydu. Bu olmayınca AKP’ye provokasyon oluyor."

"Sizin o kıt aklınız bu halkın serin kanlılık duvarına çarpıp tuzla buz olacak.” diye tepkisini sürdüren Süreyya Önder, “Biz büyük bir coşkuyla, neşeyle, kararlılıkla daha fazla barış, eşitlik, özgürlük diyeceğiz. Bu saldırıların bizi korkutacağını, yıldıracağını, seçim çalışmalarından, alanlardan çekileceğimizi öngörüyorlarsa bu hesap boşuna bir hesap. Biz bu alanı, bu soytarılara, bu kan emicilere, bu güvercin kasaplarına bırakmadık bırakmayacağız. Biz sükunetimizi bozmayacağız. Sizin yaptığını her saldırıda biz demokratik ısrar ve kararlılığımızı daha fazla yükselteceğiz. Bütün partili arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. “ dedi.

BU ÜLKEDEKİ BİRÇOK TELEVİZYON KANALI 2,5 DAKİKA O SUSKUNLUĞU DA CANLI YAYIN OLARAK VERİYOR

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ‘saldırılarla ilgili yasal işlem başlatacak mısınız?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu ülkede bir aydır hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan hem Hükümet sözcüleri söylemleri ile nefret suçu işliyorlar bunun için suç duyurusunda bulunmaya gerek yok ki. Sadece bunun suç olduğunu bilen bir savcının harekete geçmeye ihtiyacı var. Burada insanlar katledilmeye çalışılmış. Bunun için biz hangi yasal girişimde bulunmalıyız. Bu ülkede YSK’ya bir çağrı yapıyorum. Bizim işimiz değil demeyeceksiniz. Seçim meydanlarında nefret dilini körükleyen, insanlara diğer partilere ve adaylara siyasal alanı daraltan, seçim kampanyasını imkansızlaştıranlara karşı söyleyecek bir çift şeyiniz olsun. Televizyonlar bu şuursuz saldırılarla dolu. Şimdi susmalarını da dinliyoruz. Ezan okunuyor 2,5 dakika Cumhurbaşkanı susuyor, bu ülkedeki birçok televizyon kanalı 2,5 dakika o suskunluğu da canlı yayın olarak veriyor. Ortada soruşturmaya konu olabilecek sürüsüyle hak ihlali var nefret söylemi var."

“BU İKİ KENT HALKLAR MOZAİĞİ”

Saldırılar için Adana ve Mersin’in özellikle seçildiğini öne süren Önder, ”Bu iki kent halklar mozaiği. Hep bir arada yaşanılan bölgeler, stabilizasyon için bir halklar boğazlaşması için seçilebilecek en elverişli bölgeler.” dedi.

VEKİLLERLE DİKTATÖRLÜĞÜ GETİRMEYECEĞİNİZİN GARANTİSİ VAR MI?

Gazetecilerin sorusu üzerine 'Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın HDP için söylediği yüzde 10 barajını aşmasının tehlikeli bir durum olduğu ve çözüm sürecinin akıbetine' yönelik sözlerine tepki gösteren Sırrı Süreyya Önder, şöyle devam etti: "Bu mantık o kadar zavallı bir mantık ki döner adama sorarlar. Biz geçmediğimiz zaman bizden hırsızladığınız vekillerle diktatörlüğü getirmeyeceğinizin garantisi var mı? Biz yüzde 80 oy aldığımız bölgelerde böyle bir şey yapmamışız, bizim böyle bir deneyimimiz var. Ama siz bu ülkede demokrasiyi rafa kaldırmak için her fırsatı bir ganimete çeviriyorsunuz. Dönerler Yalçın Akdoğan'a bunu sorarlar hatta sorun.”

HDP’li Önder, Yalçın Akdoğan’ın saldırılar sonrası kendisine 2 tane 'geçmiş olsun’ mesajı gönderdiğini söyledi.

İMRALI AYAĞINDA SIKINTI VAR

Önder çözüm sürecinde son gelinen noktaya ilişkin soruya ise, şu cevabı verdi: “Bizim müzakere heyetimizin adaya gitmek için müracaat etmesine gerek yok. Hükümetle yaptığımız mutabakat gereği en fazla 15-20 gün içerisinde ada ziyaretlerimizin gerçekleşmesi olgusu karar bağlanmıştır. Aynı çerçevede 15-20 gün içerisinde KCK yetkilileri ile görüşmemiz karar bağlanmıştır. Bunun şu an KCK ayağını gerçekleştiriyor heyetimizin diğer üyeleri. Ama İmralı ayağında sıkıntı var. Tabii ki bu bir tecrittir, keyfiyete bırakılmış, şey değildir, kararlaştırılmış bir şeydir. Ama sorduğumuzda seçimden sonra gibi yaklaşımlar geliştiriyorlar.”