HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, MHP’nin Meclis Başkanlığı seçimlerindeki tutumunu savunmak için ortaya sunduğu gerekçeleri “inandırıcı bulmadığını” söyledi. Sancar, “Baştan beri AKP ile özellikle belli konularda hiç uzlaşmaya varmayacağını yanaşmayacağını söyleyen parti, meclis başkanlığı gibi ilk sınavda imtihanda AKP adayının seçilmesinin sağlayacak bir manevra yapmış olması açık bir tutarsızlıktır.” dedi.

Meclis’te gazetecilere konuşan Sancar, “MHP’nin dünkü tavrını meşrulaştırmak için öne sürdüğü gerekçelerin hiç biri inandırıcı değil. Hiçbiri tutarlı değil. Baştan beri AKP ile özellikle belli konularda hiç uzlaşmaya varmayacağını yanaşmayacağını söyleyen parti, meclis başkanlığı gibi ilk sınavda imtihanda AKP adayının seçilmesinin sağlayacak bir manevra yapmış olması açık bir tutarsızlıktır. Kendilerinin bugüne kadar yaptıkları açıklamalarla uyuşmayan bir tutumdur. Bu çelişkiyi açıklamak için de çeşitli gerekçeler ileri sürüyorlar ama bunların hiçbirinin inandırıcı tarafı olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sancar, “MHP bugüne kadar seçimler sonra başlamak üzere bir tek konuda çok tutarlı davranmış görünüyor. Tek tutarlı politikası o görünüyor. Ertesi gün bizi yok saydığını söyledi. Gerilim politikası izliyor. Bizi bir çatışma dilinin içine çekmeye çalışıyor. Tek odaklandığı noktanın bu olduğunu sanıyorum. Bizim seçim başarımızın MHP’de bir ciddi sarsıntı yarattığı görülüyor. Kimyalarında sıkıntı oluşmuş. Bu sıkıntıyı aşamadıkları için de bu tür çelişkili tutumlarını sürdürüyorlar. Kendileri sorumluluk üslenmek yerine de bu tutumlarının sorumluluğunu başka partilere başka yerlere havale etmeye çalışıyorlar. MHP ciddi bir çelişki ve tutarsızlık içinde. Bu kamuoyunda da gözden kaçmıyor. Kamuoyunun ilerde MHP’ye bir şekilde faturasını çıkaracağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

NİYE ÇOMAK SOKTUKLARINI ANLAMADIM

Sancar son olarak şöyle konuştu: “Açıktan destek vermekten öte kendilerinin de açıklayamadığı bir manevra. Aslında biraz önce genel başkan yardımcılarını da dinledim. Biz işte var olan senaryoya çomak soktuk dedi. Ben MHP’nin dünkü tavrıyla neye nereye çomak soktuğunu bu çomağı niye soktuğunu anlamadım açıkçası. AKP-CHP koalisyon görüşmelerini engellemek için yaptıklarını söylüyorlarsa, o görüşmeleri engellemek ve ibreyi kendilerine doğru çevirmek için buna ihtiyaçları yoktu. AKP ile koalisyon yapmak istiyorlarsa bunu ilan etmeleri yeterliydi. O zaman Meclis Başkanlığı seçimi de koalisyon görüşmelerinin bir parçası olurdu. AKP içinden MHP ile koalisyon iyi olur sesleri çıkıyor. MHP’nin bu seslere böyle dolambaçlı bir yolla cevap vermesi gerekmiyordu ki. Gitseydi deseydi ki gelin koalisyon görüşmelerine bizimle başlayın biz ciddiyiz. Gelin şeyi de konuşalım. Meclis Başkanlığı seçimini de konuşalım deseydiler, kaç dereyi dolanmaya gerek yok, su doğrudan doğruya musluktan akacak kadar yakın duruyordu. Bunların hepsi MHP’nin kendi tutumunu açıklayamamasının yarattığı sıkıntılardır.”