HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Milletvekili Doğan teklifin genel gerekçesinde, “Ülkemizde toplum sorunlarından biri de kamuda çalışan mühendis ve mimarların çalışma koşulları ve ücretlerinin düşüklüğü hususudur. Ücret sorunlarının kapitalist küreselleşme neoliberal ekonomik düzenden kaynaklı olduğu ve bu durumun giderek ağırlaşacağı ayrı bir gerçekliktir. Bu amaçla kamuda çalışan mühendis ve mimarların ücret sorununun çözümü için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 1 sayılı cetvelde yer alan hizmet sınıfları itibariyle unvan ve aylık alınan derecelere göre ek göstergelerinin (1. derece) (f) bendinde yer alan unvanlar arasına bu Kanun teklifi ile emekli olan mühendis ve mimarların yaşamlarını sürdürmede kolaylık sağlayacaktır. Mühendis ve mimarlık hizmetlerinin ne derece önemli olduğu tartışmasız bir gerçekliktir. Yapılan düzenlemelerde bazı unvanların emekli hallerinde makam tazminatı vasıtasıyla emekli maaşları yükseltilmiştir. Örnek olarak, SGK il müdürlerinin ek göstergeleri 2200’den 3600’e çıkartılmış ve makam tazminatları nedeniyle de emekli maaşlarında ciddi artış sağlanmıştır. Bu nedenle çalışma hayatında ve üretim sürecindeki önemleri gereği olarak mühendis ve mimarların bu düzenlemeyle emekli öncesi ve sonrasında ücret konusunun çözülebileceği düşünülmektedir.” düşüncesini aktardı.

14.07.1965 TARİHLİ VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14.07.1965 Tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli 1. No’lu ek gösterge cetvelinin ‘II Teknik Hizmetler sınıfı’ bölümünün (a) bendinin (3) numaralı sütununda yer alan (3600) ibaresi (4800) şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 14.07.1965 Tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun (IV) Sayılı Makam Tazminatı Cetveli ’ne 10’uncu sırasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 11’inci dereceyle kadro atanmış olmak şartıyla yüksek mühendisler, mühendisler, yüksek mimarlar, mimarlar.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.