HDP İstanbul Milletvekilleri Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Mersin Milletvekili Çilem Öz, Tunceli Milletvekili Alican Önlü ve Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Meclis'te, 1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde yaşanan olayların 22. yıldönümüne sebebiyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu ile Türkiye ve Avrupa merkezli alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu temsilcileri, toplantıya 'Unutmadık, unutturmayacağız' yazılı tişörtlerle katıldı. Toplantıda, 1993 yılında Madımak’ta meydana gelen olaylarda hayatını kaybedenlerden bazılarının anneleri gözyaşlarına hakim olamadı.

HDP İstanbul Milletvekilleri Turgut Öker, partisinin milletvekilleri olarak amaçlarının sadece sokakta, Madımak'ın önünde değil, seslerini Meclis çatısı altında duyurmak olduğunu söyledi. Öker, "Alevi toplumunun bugüne kadarki var olma mücadelesine katkı sunan arkadaşlarınız olarak Türkiye’nin neresinde Alevilere yönelik hak ihlali varsa bunun burada Meclis’te gündeme getirilmesine imkan sağlayacağız. Herkesin neyse derdi bu kürsüden söyleyecek." diye konuştu.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise aradan 22 yıl geçmesine rağmen acılarının hala dinmediğini söyledi. Alevilerin Cumhuriyetin, laikliğin ve demokrasinin sigortası olarak görüldüğünü ifade eden Doğan, "Biz Alevilerin artık sigortası attı. Bu ülkenin laik ve demokratik bir cumhuriyet olmadığını gördük." ifadelerini kullandı.

HDP Mersin Milletvekili Çilem Öz de dedesinin Koçgiri, babasının Dersim, kendisinin de Maraş olaylarına şahit olduğunu belirtti. Her nesli kana bulanmış bir neslin evlatları olduklarını kaydetti. HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 22 yıldır avutulduklarını savunarak Madımak olaylarıyla ilgili olarak dönemin cumhurbaşkanı, başbakan ve içişleri bakanı başta olmak üzere hayatta bulunanlardan hesap sorulmasını istedi. Kenanoğlu, parti olarak parlamentoda hakikatları araştırma komisyonu kurulması için çalışacaklarını söyledi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, 22 yıllık acının ve ıstırabın içerisinde olduklarını söyledi. Alevi toplumunun tarih boyunca derin bir hümanizme sahip olduğunu ifade eden Konca, Türkiye’de insanca yaşamayı arzu eden bütün kesimlere karşı derin devletin operasyon çektiğinin herkesin çok iyi bildiğini vurguladı. Konuşmasını Zazaca yapan HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, daha sonra konuşmasını Türkçe’ye tercüme etti. Herkesin kendi mirasının yolunu sürdüğünü dile getiren Önlü, Mecliste bir ortak mücadele zemini oluştuğunu belirtti.