HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Belki iktidarı eleştirmek kadar, diğer muhalefet partilerinin eksikliklerini konuştuğumuz kadar, aynaya bakmak ve kendimizle yüzleşmek bizim örgütlülüğümüz, çalışma tarzımız bizim fedakarlık düzeyimiz, bu yükü taşımaya ne kadar yeter bununla ilgili kararı çok ciddi vermek zorundayız" dedi.
Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde, partisinin Osmangazi İlçe Kongresi’nde konuşan Bilgen, "Ülkedeki diktatörlüğe, tek adamlığa gidişe çanak tutanlar önce kendi tabanında, çevresinde kredisini, siyasi meşruiyetini bitiriyor. İşte MHP kongresinin, MHP’deki tartışmaların dayandığı nokta budur. Aynı kriz aslında bir biçimde CHP’yi de kuşatıyor. CHP temmuz ayında Suriye ile ilgili tezkereye ’evet’ dedi. CHP’nin iktidar ortağı olma umuduyla tezkere ilk geldiğinde ’hayır’ oyu vermişken sonra uzatmasına ’evet’ oyu verişiyle başlayan, devletin kırmızı çizgilerinde iktidarın yanında olmak, dokunulmazlık konusunda, işte ’referandum olursa kamplaşma olur’ gerekçesini kendisine bahane edip sonra geçtiğimiz hafta askere ayrıcalık getiren düzenlemeye ’evet’ demek galibe bu sürecin bir parçası. Ama yine çok iyi biliyoruz ki CHP tabanı buna tepkili" diye konuştu.
Dokunulmazlıklarla ilgili anketlere bakıldığında, bu uygulamanın tutuklamalara dönüşmesi durumunda HDP’nin oyunun yüzde 14-15 bandına çıkacağının görüldüğünü söyleyen Bilgen, "Biz elbette Erdoğan’ı eleştirebilecek onlarca konu bulabiliriz. Bu hükümet, siyasi parti, kendi içinde bir iki ay içinde darbe yaptı. Daha fazlasını söylemeye gerek yok. Belki iktidarı eleştirmek kadar, diğer muhalefet partilerinin eksikliklerini konuştuğumuz kadar, aynaya bakmak ve kendimizle yüzleşmek bizim örgütlülüğümüz, çalışma tarzımız bizim fedakarlık düzeyimiz, bu yükü taşımaya ne kadar yeter bununla ilgili kararı çok ciddi vermek zorundayız. Eğer bu kongreler bu anlamda yeniden bir inanç pekiştirmesi yeniden bir kararlılık öz eleştiri ve yeniden yapılanma vesilesi olursa başarıyla sonuçlanmıştır. Bir rutin formalitenin tamamlanmasından ibaret olursa ne yazık ki şimdiye kadar yaptıklarımızı bile yapamadığımız, yapmakta zorlandığımız dönemlere gireriz" şeklinde konuştu.