HDP Şanlıurfa 1. Olağanüstü Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Kurula, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Dilek Öcalan da katıldı.
Kürsüde partililere seslenen Baluken ve Baydemir, İstiklal Madalyası, dokunulmazlıklar ve çözüm süreci hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Baydemir İstiklal Madalyasının Şanlıurfa’nın sorunlarını çözmeyeceğini ifade ederken Baluken ise çözüm sürecinin yeniden başlaması için bazı şartların oluşması gerektiğini belirtti.
HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, “Kürt halkının özgürlük mücadelesinin ve onu baş müzakereci irade olarak tayin ettiği Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın büyük çabalarıyla, büyük gayretleriyle biz barışın hemen arifesine gelmiştik. Masayı biz devirmedik, çözümden bir kaçmadık. Bir kardeşiniz olarak söylüyorum. O masanın devrilmesinin iki sebebi vardı. Birinci sebebi son yaptığımız toplantılardan sonra gözünü, kulağını, zihnini İmralı’ya kabartmış olanlar bizim HDP olarak seçime gireceğimizin haberini aldılar. Bu sürecin bozulmasının ikinci bir sebebi de Rojava’daki gelişmelerdi. Suruç’taki katliamı yapanlar Ceylanpınar’daki provokasyonu da bizzat planlayanlardır. Bunu bu güne kadar elimizdeki bir takım duyumlar üzerine söylüyor eğilim. Bunu devletin içerisindeki en yetkili ağızlardan da bizzat duymuş bir milletvekili olarak ifade etmek istiyorum” dedi.
HDP üzerinden bir dokunulmazlık işletildiğini söyleyen Baluken, “Takip ediyorsunuz. Meclis kürsüsünde de gittiğimiz her yerde de ifade ediyoruz. Bizim zaten bir dokunulmazlığımız yok. Biz o dokunulmazlığın arkasına sığınmadan 550 milletvekilinin tamamının dokunulmazlığının kaldırılması gerektiği çağrısını defalarca yaptık ama bütün bu çağrılarımıza rağmen halkın karşısına çıkmayanlar, dosyaların içinde yazan suçlardan dolayı, başı dik, alnı ak bir şekilde sizin yüzünüze bakamayanlar şimdi yine bir takım oyunlarla ve hilelerle sadece HDP üzerinden bir dokunulmazlık gündemi işletmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
’’IRKÇI PARTİNİN LİDERİ ATANAN KAYYUMLA DOKUNULMAZLIĞINI YİTİRDİ’’
İsim vermeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştiren Baluken, “HDP’lilerin dokunulmazlığı diye diye ortada dolaşan o ırkçı partinin lideri atanmış olan bir kayyumla birlikte kendi koltuğundaki dokunulmazlığını yitirdi” dedi.
"İSTİKLAL MADALYASIYLA GELEN HÜKÜMET ADIM ATARSA ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLAYABİLİR"
Çözüm sürecinin yeniden başlaması için yapılması gerekenler olduğunu belirten Baluken, “O İstiklal Madalyasının ruhunda bu topraklarda, Kürdistan ve Türkiye coğrafyasında bir takım emperyal planlara karşı verilmiş olan Kurtuluş Savaşının ruhunda bir birlik anlayışı, bir birlik ruhu vardı. Eğer o madalyayı getirdiklerinde çantalarında bir çözüm ve barış projesi varsa Kürt halkı başta olmak üzere bu topraklarda asimile edilmeye çalışılan, imha edilmeye çalışılan halklara karşı bir özür varsa yepyeni bir sayfa aralanabilir, yepyeni bir sayfa açılabilir. Davutoğlu Urfa’ya geldiğinde, savaş startı verdiği, savaşı başlattığı Suruç’a gidip bütün bu süreç içerisinde boğmaya çalıştığı Kobani halkıyla, Rojava halkıyla yeni bir sayfa üzerinden bir dayanışma mesajı, bir dayanışma mesajı, bir ortak kader mesajı verdiği anda yeni bir barış sayfası yeniden bu topraklarda, bu coğrafyada güncellenebilir diye düşünüyorum. Kobani kapısını, Mürşitpınar sınır kapısını açarak ben bundan sonra Rojava Kürtleriyle, dört parça Kürtlerle yeni bir sayfa açtığının mesajını, yeni bir barış sayfasının umudunu yeşertebilir” şeklinde konuştu.
’’URFA BU MADALYAYI NEREYE ASARSA SORUNLAR ÇÖZÜLÜR’’
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ise Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesiyle ilgili konuştu. İstiklal Madalyasının geç verildiğini söyleyen Baydemir, “Şimdi bakıyorsunuz hükümetin dilinde pelesenk duruma düşmüş durumda. Urfa’ya İstiklal Madalyası verilmiş. İnsaf, 91 yıl boyunca bu şehrin emeği, bu şehrin kahramanlığı 91 boyunca geciktirilme ile madalyayla ödüllendiriliyor. Bu 91 yol gecikmeden sonra 14 yıl boyunca bu şehirde iktidar olan AKP’ye Urfa halkı soruyor. Bu madalyayı aldı Urfa. Bu madalyayı mesela, söz misali nereye takarsa, bu madalyayı nereye asarsa elektrik sorunu çözülecek. Bu madalyayı gösterdiğimizde artık TEDAŞ elektriği kesmeyecek mi. Ya da bu madalyayla mı pamuk tarlaları, nohut tarlaları, mercimek tarlaları, susuzluktan kuruma riskini ortadan kaldıracak? Çok açık ve net söylüyorum. Günü gelecek, vakti gelecek Urfa halkı AKP’nin boynuna bir madalya asacak. O madalya da Urfa’dan, siyasetten tekaüt madalyası olacak. AKP halkın, Urfa’nın bu uyanışını, şaha kalkışını, özgürlüğe, barışa doğru kucak açışını gördü, ürktü, korktu ondan dolayı Suruç’ta talimatı verdi, Ceylanpınar’da devamını getirdi” iddialarında bulundu.
Tek listeyle gidilen kongrede Mehmet Dündar HDP’nin yeni il başkanı olarak seçildi.