Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı, çocuk ve gençler arasında kullanımı yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı ile mücadele ve önleme politikasının oluşturulması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Gaydalı teklifin gerekçesinde, madde kullanımı ve madde bağımlılığı sorununun, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artış göstermeye devam eden çok önemli bir toplumsal sorun olma niteliği kazandığını belirterek, bu sorunun en fazla tehdit ettiği yaş grubunun ise çocuklar ve gençler olduğunu vurguladı.

Önleyici tedbirler başta olmak üzere madde bağımlılığına ilişkin etkili politikalar geliştirilip hayata geçirilemediği için Türkiye’de özellikle genç nüfus arasında madde kullanımında son yıllarda hızlı bir artış olduğuna dikkat çeken Gaydalı, bu konuda yapılan araştırmaları sıraladı. HDP’li Gaydalı, madde bağımlılığının çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarını doğrudan olumsuz etkilediği gibi onları suça da teşvik ettiğini belirterek, ortaya çıkan sonuçları itibariyle, madde bağımlılığının yaşam, eğitim ve çalışma hakkı gibi çok önemli hakların ihlal edilmesine neden olmakla birlikte birçok toplumsal soruna da kaynaklık ettiğini kaydetti.

Gaydalı devamında, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi tehdit eden böylesi vahim bir sorunun önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması noktasında yargı ve yürütme erki kadar, yasamaya da büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Özellikle okul çağındaki öğrenciler başta olmak üzere çocuk ve gençler arasında giderek yaygınlaşan ve vahim sonuçlar doğurmaya başlayan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının tüm boyutları ile araştırılması, alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi, bu konuda etkin bir mücadele yürütmeyen sorumluların açığa çıkartılarak etkili bir mücadele ve önleme politikasının oluşturulması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.” talebinde bulundu.