Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim başarısını Diyarbakır'daki Nevruz Parkı'nda kutladı. On binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda biri polis olmak üzere 3 güvenlik noktası kuruldu. Kutlamalarda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, uzattıkları barış elini tutan herkese teşekkür etti. HDP'nin Diyarbakır'daki seçim mitingi bombalı saldırıdan dolayı yarım kalmıştı.

Bağlar ilçesinde Nevruz Parkı'nda Demokratik Bölgeler Partisi tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine on binlerce kişi katıldı. Burada konuşan Baluken, "Şimdi Diyarbakır Milletvekili olarak ilk fırsatta İmralı'ya gittiğimde Amed halkının selamını söyleyeceğim. Birileri çıktı Kürtlerin katliamına destek verdi. Kobani düştü düşecek derken. Biz dedik Kobani düşmeyecek, IŞİD düşecek, sonra Tayyip Erdoğan düşecek. Sen müzakere masası yok dersen, taraflar yok dersen, Kürt sorunu yok dersen Amed de seni sandığa gömer." diye konuştu.

Ortadoğu halklarının kurtuluşu olan demokratik ulus projesinin dalga dalga yayıldığını anlatan Baluken, bunu sürdüreceklerini kaydetti. Bir provokasyona imza atıldığını ifade eden Baluken, "Buradan sonuç almak isteyenler Bingöl'de bir arkadaşımızı katlettiler, yetmedi Diyarbakır'da bize diz çöktürmeye çalıştılar. Kürt halkına diz çöktürecek bir silah ve bomba henüz icat edilmedi. Çünkü bu halk mücadele geleneğini 100 yıl devam eden bir özgürlük mücadelesidir. Çok şükür buradan yükselttiğimiz barış eli Bursa'dan, İzmir'den tutuldu. Buradan barışa sahip çıkan bütün Türkiye halklarına buradan selam gönderiyoruz. Şimdi Türkiye halklarının demokratik mücadelesini Parlamento'da görünür hale getireceğiz. Biz bu barışı getirirsek halayı hep birlikte çekeceğiz." şeklinde sözlerini sürdürdü.

YÜKSEK: DEMOKRATİK BİR SÖZLEŞME YAPMA DÖNEMİDİR

HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ise Diyarbakır'da provokasyonlar yapmak istendiğini, bunu birlik olarak bertaraf ettiklerini dile getirdi.

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de seçim sonuçlarıyla birlikte Türkiye'nin demokratikleşmesini ortaya koyduğunu söyledi. Yüksek, şöyle konuştu: "Bu başarıda emeği geçen bütün arkadaşlarımızı buradan kutluyorum. Amed'in her ilçesine ve köyüne selam olsun. Amed'den Dersim'e, Botan'a selam olsun. Seçimler bir sonuç ortaya çıkardı. Bu sonuç şudur; Kürdistan halkı artık özgür olmak istiyor. Bundan sonra bu çatı altında kendi kendisini yönetmek istiyor. İkinci sonuç olarak herkesle bir arada yaşamak istiyor ve bunun için bütün kapıları açmış durumda. Baraj diye bir şey yok artık. Bir yerde baraj dedikleri zaman bilsinler Amed halkı geliyor. Bundan sonra halkın iradesine baraj koymayın. Sizi böyle barajın altında koyarlar. Barajı koyan Evren'den sonra barajı da tabutla göndereceğiz. Artık bir demokratik bir sözleşme oluşturma dönemidir. İnşallah bu Evren anayasasını da çöp kutusuna atacağız. Biz meydanlarda seni başkan yaptırmayacağız dedik ama şunu da söyleyelim. Sizi bir daha bu topraklarda iktidar da yapmayacağız. Ezilenlerle Kürt halkıyla mücadele edilemeyeceğini gördüler."

Kutlamalar halaylarla devam etti. Bazı gençler ise havai fişekler attı.