İnsan Hakları Derneği (İHD), 7 Haziran 2015 seçimlerine gidilen süreçte partilerin seçim bürolarına, araçlarına, adaylarına, çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları sonucu 196 saldırı gerçekleştiğini, bunun 176’sının HDP, 12’sinin AK Parti, 6’sının CHP, 2’sinin de MHP’ye yönelik olduğunu bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerin dürüstlüğü ilkesi uyarınca tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti lehine seçim kampanyası yürütmesi ve seçim mitingleri gerçekleştirmesine engel olmayarak bu ilkeye ağır bir darbe vurduğu belirtildi.

İHD yönetimi, milletvekilliği seçimine ilişkin tespitlerini yazılı açıklama ile kamuoyuna aktardı, seçimlerin dürüstlüğü ilkesinin hayata geçirilemediği, seçim güvenliğinin sağlanamadığına vurgu yaparak, her şeye rağmen barış ve demokrasinin kazandığını vurguladı.

İHD’NİN SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK İHLALLER İLE İLGİLİ YAYINLADIĞI RAPOR

İHD’nin 23 Mart-6 Haziran 2015 tarihleri arasında siyasi partilere yönelik ihlaller ile ilgili yayınladığı rapora dikkat çekilerek, şu veriler hatırlatıldı: “Seçim sürecinde partilerin seçim bürolarına, araçlarına, adaylarına, çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları sonucu 196 saldırı gerçekleşmiş olup, bunun 176’sı HDP’ye, 12’si AKP’ye, 6’sı CHP’ye, 2’si MHP’ye olmuştur. Bu saldırılardan HDP’ye yapılan 176 saldırının 7’si silahlı, 5’i bombalı, 4’ü kundaklama biçiminde gerçekleşmiş ve 6 kişi yaşamını yitirmiş, 516 kişi yaralanmıştır. 33 HDP’li işkence ve kötü muameleye uğradığını belirtmiştir. Seçim çalışmaları nedeni ile 185 HDP’li gözaltına alınmış, bunlardan 8’i tutuklanmıştır. HDP’ye yapılan 176 değişik saldırı sonucu sadece 5 kişi gözaltına alınmıştır. AKP’ye yapılan 12 saldırıdan 4’ü silahlı, 1’i ses bombalı 1’i kundaklama biçiminde gerçekleşmiştir. CHP’ye yapılan 6 saldırıdan 1’i silahlı olarak gerçekleşmiş, MHP’ye yapılan 2 saldırıdan 1’i silahlı olarak gerçekleşmiştir.
5 Haziran günü Diyarbakır’da yapılan HDP mitingine 2 ayrı bombalı saldırı düzenlenmesi hükümetin seçim güvenliği konusunda etkili tedbirler almadığının en açık göstergesi olmuştur. Yine bu süreçte Şırnak’ta İdil ilçesi Kozluca köyünde parti taraftarları arasında çıkan silahlı çatışmada 2 Hüda Par taraftarı yaşamını yitirmiş, 2 HDP taraftarı ağır yaralanmıştır. “

İKTİDAR PARTİSİ VE ERDOĞAN’A AYRILAN SÜRELER ADİL OLMADI

Ayrıca devlete ait televizyon, radyo ve ajanslarda iktidar partisi ile iktidar partisi lehine seçim kampanyası yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ayrılan sürenin seçimlerin adil olmadığını gösterdiğine dikkat çekilerek, “Bunun yanı sıra iktidar partisinin ve Cumhurbaşkanının kamu imkanlarını kullanarak kampanya yürütmesi, seçimlerin finansmanı ile ilgili şeffaf ve denetlenebilir bir kanunun yapılmamış olması, seçimlere giren siyasal partilerden sadece 3’üne hazine yardımı yapılıp TBMM’de grubu bulanan HDP ve TBMM’de temsil edilmeyen diğer siyasi partilerin bu yardımdan yararlanamaması seçimlerin adil bir ortamda gerçekleşmediğinin diğer göstergeleri olmuştur." denildi.

SANDIK GÜVENLİĞİ GENİŞ KATILIMLA SAĞLANDI

Sandık güvenliğinin Türkiye’de ilk defa en geniş katılımla örgütlenmiş, STK’lar ve bizzat seçmenler tarafından sağlandığına da işaret edilerek, “Sandık güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığı konusunda bağımsız seçim gözlemciliği gerçekleştiren İHD ve İHD ile birlikte hareket eden bağımsız seçim izleme platformu bileşenlerinin çalışmalarına engeller çıkarılmıştır. YSK, AGİT ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi üyelerine bağımsız seçim gözlemciliği konusunda izin verdiği halde Türkiye’de bu faaliyeti uzun yıllardır yürüten İHD ve ESHİD’e izin vermemesi açık bir hukuka aykırılıktır. Bu hususta İHD tarafından Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu ile dava açılmıştır. Seçim günü Türkiye’nin bazı illerinde (Siirt, Batman, Bitlis, Adıyaman, Kırıkkale) seçim gözlemcilerine emniyet tarafından sorun çıkarılmış ancak fiili durum yaratılarak seçim gözlemciliği çalışmaları gerçekleştirilmiştir." görüşü belirtildi.