Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde jandarmanın evlere baskın düzenleyerek, 9 kişiyi karakola götürüp 'HDP'ye neden oy verdiniz?' diye sorguladığı iddiasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde Yiğitalp, yazılı ve görsel basında 29 Eylül 2015 tarihinde çıkan haberlere göre, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi Germe mahallesinde jandarma evlere baskın düzenleyerek Muhtar Mehmet Kaynak ile Aslan Özkan, Abdürahim Özkan, Mustafa Atıcı, Mehmet Emin Atıcı'nın da aralarında bulunduğu 9 kişiyi gözaltına alındığını belirtti. Yiğitalp, "Jandarmanın kendilerini karakola götürüp 'HDP'ye neden oy verdiniz?' diye sorduğunu beyan eden yurttaşlar, amacın kendilerini yaklaşan seçim öncesinde korkutmak olduğunu ifade etmişlerdir. 4 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan 9 kişinin yaşadığı mahalleden, 7 Haziran seçimlerinde HDP nerdeyse oyların yüzde 50'si olan 553 oy çıkmıştır." dedi.

Bu bağlamda Yiğitalp, şu soruları yöneltti: "Yazılı ve görsel basında çıkan bu haber ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır, başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa gerekçesi nedir?

Jandarmanın 9 yurttaşımızı gözaltına alma gerekçesi nedir?

Görev kapsamı; genelde emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak için suç işlenmesini önleyici faaliyetler olan jandarmanın yurttaşlara 'HDP'ye neden oy verdiniz?' sorusunu sormasının amacı ve yasal dayanağı nedir?

Gözaltına alınan yurttaşların yaşadığı mahalleden 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye yüzde 50 oy çıkmasının bir tesadüf müdür?"