HDP Milletvekili Garo Paylan, nefret söylemlerinin nefret suçlarını doğurduğunu ve Türkiye’de nefret suçlarının üzerine hakkıyla gidilmediğini ifade etti. Paylan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Çinli sanılarak tartaklanan Korelilerin çekik gözüne dikkat çekmesine tepki gösterdi. Bahçeli’nin sözlerinin espriden ibaret olduğu yönündeki iddialara ise Paylan, “Hiç komik değil sayın Bahçeli” diye cevap verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Nefret söylemlerinin nefret suçlarına yol açtığı bir iklimin yaşandığını ifade eden Paylan, “Bir Türk yaptığı her şey ile tüm Türkleri bağlar mı? Veya bir Ermeni yaptığı bir şey ile tüm Ermenileri bağlar mı?” diye sordu. Ermenilerin yaşamın her alanında olmasının gayet normal olduğunu ifade eden Paylan, “Sayın Bahçeli, dün Ahmet Hakan’a verdiği röportajda şöyle diyor; ‘Bunlar genç çocuklar. Birisi sürükler, bunlar da arkasından gidebilir’ diyor. Hem Koreliyi Çinliden ayırt edecek özellik nedir? Çekik gözleri. İkisi de çekik göz, fark eder mi?’ diyor. Yani nefret söylemi sonucu oluşan bir nefret suçunu meşru gösteriyor sayın Bahçeli. Bugün Ahmet Hakan bir yazı daha yazdı. ‘Ya espri yapmıştı, şakaydı’ diyor. Bakın, hiç komik değil. Sayın Bahçeli şaka yaptıysa, hiç komik değil. Çünkü yaptığınız her şakada, söylediğiniz her nefret söyleminde, mahkum etmediğiniz her nefret söylemi ve suçunda o tür suçlar tekrarlanıyor. Bir partinin genel başkanı sorumlu davranmalıdır. Bu nefret suçuna yol vermekten ziyade lanetlemelidir. Eleştirmediği, lanetlemediği gibi maalesef yol vermiştir. Hiç komik değil sayın Bahçeli.” diye konuştu.

GARO PAYLAN, NEFRET SUÇLARI YASASI TEKLİFİNİ MECLİS’E SUNACAK

Nefret suçlarına yol veren iklimin Rahip Santaro, Hrant Dink, Malatya Zirve Yayınevi gibi cinayetlere sebebiyet verdiğinden söz eden Paylan, bütün bu tür suçların öncesinde nefret söylemlerin varlığına dikkat çekti. “Bugün Türkiye’de çok az sayıda Ermeni kaldı. Büyük çoğunluğu da İstanbul’dalar. Bu söylemler maalesef Ermenileri güvercin tedirginliğinde yaşamaya devam ediyor. Hrant Dink’in son yazısı belirttiği güvercin tedirginliği. Son 15 gün içinde vuku bulan açıklamalar ile ilgili şu ana kadar herhangi bir Cumhuriyet Savcılığının harekete geçmediğini kaydeden Paylan, nefret söylemlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını içeren Nefret Suçları Yasası ile ilgili Kanun Teklifini önümüzdeki günlerde bütün parti gruplarına mensup milletvekillerinin desteğini de isteyerek Meclis Başkanlığı’na sunacağını ifade etti.

‘KİŞİSEL BİR (CAN GÜVENLİĞİ) KAYGIM YOK’

Nefret suçları kapsamında olduğunu ifade ettiği cinayetlerin hatırlatılarak kendisinin can güvenliğine yönelik herhangi bir kaygısının olup olmadığının sorulması üzerine Garo Paylan, “Kişisel bir kaygım yok. Ama kaygım şu yönde: Ermeni toplumu defalarca suça maruz kaldı. Bazı olumlu dönemlerde biraz daha rahatladık. Tekrar ırkçı bir dalganın yükselmesini istemiyoruz. Nefret suçları mahkum olmadığı sürece maalesef o güvercin tedirginliğini yaşamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.