HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın infaz edildiği görüntüleri hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Olay mahallinde silah ya da biber gazı kullanılmadığını neden ve hangi verilere dayanarak söylediniz? Kamuoyunu neden yanılttınız? Bu algı operasyonundan ötürü kamuoyundan özür dilemeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Faysal Sarıyıldız, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın vurulma anını gösteren görüntüleri Meclis gündemine taşıdı.
Konu hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, Nihat Kazanhan’ın öldürülmesinin hemen ardından, Şırnak Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamada, ilçede herhangi bir toplumsal olay yaşanmadığı ve polisin de hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığı yönündeki iddiayı hatırlattı.

HDP’li Sarıyıldız, “Şahsınız ve İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da aynı eksende bir açıklama yaparak, polisin olay mahallinde silah ya da biber gazı kullanmadığını ileri sürdü. Yapılan bu açıklamaların ardından Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı tarafından hazırlanan raporda; Nihat Kazanhan’ı vuran kurşunun av tüfeği mermisine ait olduğu, ‘Ayrıca 6-8 Ekim olaylarında av bayilerinin yağmalandığı kayıtlarımızda mevcut olduğundan bu iş yerlerinden yağmalanan fişeklerin kullanılmış olduğu kuvvetle muhtemeldir’ iddiası ortaya atıldı. Ancak 28 Ocak günü bir televizyon kanalında yayınlanan görüntülerde, Nihat Kazanhan’ın polis tarafından öldürüldüğü anı anına görüntüleniyor. Yayınlanan görüntülerin polisin kullandığı zırhlı araçtan görüntülendiği de açıkça görülmektedir.” diye ifade etti.

‘ÇOCUK İNFAZLARININ MÜSEBBİBİ SİYASAL İKTİDAR VE “CEZASIZLIK” ZIRH’

“Bir kez daha görüldü ki Türkiye’de kolluk güçlerini koruyan ve kollayan siyasal iktidar ile “cezasızlık” zırhı çocuk infazlarının yegane müsebbibidir” diyen Sarıyıldız, çocuğa yönelik öldürme politikaları ve şiddet uygulayan devletin güvenlik aygıtlarının bir an evvel bağımsız denetime açılmasının elzem olduğunu vurguladı. Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu’na, yanıtlaması talebi ile şunları sordu:

"Nihat Kazanhan’ın vurulmasının hemen ardından şahsınız ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, polisin o gün olay mahallinde silah ya da biber gazı kullanılmadığını neden ve hangi verilere dayanarak söylediniz? Kamuoyunu neden yanılttınız? Bu algı operasyonundan ötürü kamuoyundan özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Nihat Kazanhan’ın vurulduğu anı gösteren görüntüler neden ilk gün kamuoyu ile paylaşılmadı? Nihat Kazanhan’ın vurduğu belirtilen polis ne zaman tutuklandı? Cizre’de söz konusu olay ile ilgili incelemelerde bulunan mülkiye müfettişlerinin hazırladığı rapor tamamlandı mı? Bu raporu ne zaman kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyorsunuz?
Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı olay sonrası hazırladığı raporda Nihat Kazanhan’ın kafasından çıkan kurşunun av tüfeği mermisi olduğunu, 6-8 Ekim olaylarında av bayilerinin yağmalanması sonucu elde edilen fişeklerin kullanılmış olduğunun kuvvetli bir ihtimal olduğu şeklinde bir iddiada bulunmuştu. Kriminal laboratuar neye dayanarak böylesi bir rapor hazırladı? Raporun bu şekilde hazırlanmasını siz mi talep ettiniz? Bu düzmece raporu hazırlayanlar hakkında herhangi bir adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

Nihat Kazanhan dışında polis müdahalesi sonucu öldürülen 2’si çocuk 4 kişinin faillerinin ortaya çıkarılması için herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturmanın akıbeti nedir? Bu kişilerin vurulma anını da gösteren görüntüler var mıdır? Cizre’de sistemli bir öldürme politikası haline gelen çocuk ölümlerinin önüne geçmek, “cezasızlık” zırhlı ile korunan kolluk güçlerine yönelik etkin bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz? Nihat Kazanhan’ı vuran polisin silahından çıkan kurşunun niteliği ve ismi nedir? Bu devletin toplumsal gösterilerde kullandığı yeni bir silah türü müdür? Söz konusu silah kolluk güçlerinin envanterinde bulunmakta mıdır?”