CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 'TBMM Başkanlığı için MHP’den gelen çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nu CHP neden desteklemedi' eleştirilerine cevap verdi. MHP’nin içinde bulunduğu durumu anlamaya çalıştıklarını belirten Özel, “Genel merkezinin telefonları kilitlenmiş, grup odasında telefonları açamayacak durumdalar. Milletvekillerinin cep telefonlarına gelen tepki mesajlarından dolayı son derece rahatsızlar. Bir savunma mekanizması geliştireceklerse bunu da bir tutarlılık çerçevesi içinde yapmalarını bekleriz. HDP’nin verdiği selamı bile almayan MHP, CHP İhsanoğlu’nu destekleseydi, 50 HDP oyunu ne yüzle istiyor? Ya da bunu bugün hangi akla, hangi mantığa, hangi siyasi tutarlılığa sığdırarak böyle bir savunma ile CHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklemesi gerektiğini söylüyor?” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. CHP grubu olarak kapalı toplantıda grup iç yönetmeliği ve meclis iç tüzüğüne uygun olarak adaylarını belirlediklerini kaydeden Özel, “Çokça gelen bir soru var. Meclis başkanlık divanının dağılımı konusu. Meclis başkanlık divanının toplamı şu anda geçtiğimiz dönemde 18 milletvekilinden oluşuyordu. 11’i AKP’ye 4’ü partimize 2’si MHP’ye 1’i HDP’ye aitti. Şu anda CHP kendi seçimini yaparak 4 arkadaşımızı belirledik. Biri meclis başkanvekili, biri meclis idari amiri ve 2 katip üyemiz.” dedi.

Bundan sonraki süreçte çeşitli partilerin bu sayıyı arttırma ya da azaltma yönünde yaklaşımı olduğunu ifade eden Özel, şöyle konuştu: “MHP’nin bu rakamının 1 azaltılması ile HDP’nin 1 katip üye kaybetmesini sağlamayı AKP’nin de bu rakamın 1 arttırılması ile kendi üye sayısını arttırmasını hedeflediklerini ifade ediyorlar. CHP olarak tavrımız açık ve nettir. Yeni makamlar yaratmak, yeni araçlar, yeni danışmanlar, yeni sekreterlerin getireceği maddi yük düşünülerek geçen dönem meclis başkanlık divanının çalışmalarında herhangi bir aksama ve ihtiyaç olmadığını görerek AKP’nin yeni koltuk yaratma taleplerine tamamen karşıyız. Bunun dışında MHP’nin rakamı azaltma veya arttırmasına yönelik kendilerinin HDP ile farklılaşmasını sağlamaya yönelik yaklaşımı da milli iradeye saygısızlık olarak görürüz, eşit sandalyeye sahip kimselerin eşit temsilinden rahatsız olmanın da CHP’nin demokrasi anlayışına uygun olmadığı bilgisini vermek isterim.” ifadelerine yer verdi.

"ASKERİ ŞURAYI BU HÜKÜMETİN YAPMASI İÇİN BEKLENİYOR"

Konuşmasının ardından Özel basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Divanın oluşmasının ardından hükümet kurma yetkisi verileceği konuşuluyor bu kriz devam ederse süre uzar mı?" sorusuna Özel şu cevabı verdi: “Son 5 seçimde milletvekili yemininden 3’ünde bir gün sonra 2’sinde de 2 gün sonra hükümet kurma yetkisi verildi. Ama bugün gelinen noktada yemin töreninin üzerinden bu kadar sürenin geçmesine rağmen bu görev verilmediği gibi hala başkanlık divanının oluşması beklenmekte cumhurbaşkanı tarafından ve Perşembe günü, gelecek hafta, oylamanın yapılması biz adayımızı belirledik ama diğer partiler Çarşamba belirleyeceklerini Perşembe günü oylama olacağı söyleniyor. Takvimde bir değişiklik olmazsa cumhurbaşkanının Cuma günü yurtdışında olacağı, Pazar akşamı geleceği ve görevlendirmenin bundan da 10 gün sonraya kalacağı görülüyor. Bu demokrasi tarihimizde rastlanır bir gecikme değil. Bu 30 Ağustos askeri şura kararlarının bu hükümet ve bu bakanlar kurulu ile yapılmasına ilişkin bir beklenti. Belki ileriye yönelik erken seçim takvimine yönelik bir takım hesapları içinde barındırıyor. Ama cumhurbaşkanının seçimden önce sürekli ihlal ettiği tarafsızlık makamının seçimden sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi lehine kullandığına ilişkin yaygın şüphe hali her geçen gün biraz daha kuvvetlenmektedir. Bir an önce görevlendirmenin yapılması gerekirken bu gecikme Türkiye Cumhuriyeti seçmenlerinin yapmış oldukları ve kendi hür iradeleri ile kullandıkları sonucuna saygısızlıktır. Bu gecikme Türkiye Cumhuriyeti'nde siyasete istikamet dayatmadır. Adeta Cumhurbaşkanlığı tarafından bir vesayetin ortaya konduğu ve meclis iradesinin halk iradesinin biraz daha geciktirilerek bir takım manipülasyonlara girildiği ortadadır. Cumhurbaşkanın bu konudaki yaklaşımını doğru bulmuyor ve bir an önce görevlendirmenin yapılmasını bekliyoruz.”

“Yusuf Halaçoğlu’nun çatı adayımızı neden CHP desteklemedi gibi bir açıklaması var bunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu da Özel şöyle cevapladı: “MHP’nin içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışıyoruz. Genel merkezinin telefonları kilitlenmiş, grup odasında telefonları açamayacak durumdalar. Milletvekillerinin cep telefonlarına gelen tepki mesajlarından dolayı son derece rahatsızlar. Bir savunma mekanizması geliştireceklerse bunu da bir tutarlılık çerçevesi içinde yapmalarını bekleriz. Dedikleri Ekmeleddin İhsanoğlu desteklenseydi, MHP’nin seçimden beri ana tezi HDP’nin olduğu hiçbir yerde olmayız. HDP’nin destek verdiği CHP-MHP hükümetinde olmayız, CHP azınlık kursa HDP destekleyecekse biz desteklemeyiz. Bir çok formülü itip sadece AKP’li formülleri bırakmış olan MHP bugün diyor ki 'İhsanoğlu’na CHP destek verseydi'. Saatlerimizi geri alıp o desteği verdiğimizi varsayıyoruz. 50 oy eksikleri var. HDP’nin verdiği 50 oyuna ihtiyaç duyuyorlar. Şimdi HDP’nin verdiği selamı bile seçimden beri almayan MHP, CHP İhsanoğlu’nu destekleseydi 50 HDP oyunu ne yüzle istiyor? Ya da bunu bugün hangi akla, hangi mantığa, hangi siyasi tutarlılığa sığdırarak böyle bir savunma ile CHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklemesi gerektiğini söylüyor? CHP’nin adayına HDP’den gelen 50 oy ve eğer MHP’den 78 geçersiz oy Baykal’a gelseydi Baykal’ı seçtiriyordu. Bunu yapmadıkları için Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gösterdiği adaya meclis başkanlığını altın tepside sundukları için 7 Haziran günü aldığı derse rağmen AKP’nin seçimden sonra ilk tökezlemesinde koltuğunun altına girip koltuk değnekleri olup onları destekledikleri için tabanlarında infiale karşı yaptıkları savunmaların en basit şekilde açıklaması hezeyandan öte değildir. Bu yaptıkları akıl tutulmasıdır. HDP’nin selamını bile istemeyenler İhsanoğlu’na 50 oy vereceğini ön görüyorlarsa bunu tabanlarına ilave olarak izah etmeleri gerekiyor.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP'li milletvekillerinin de bu duruma şaşırdığını anlatarak, "MHP'li milletvekilleri bize şunu söylediler: İlk kez Recep Tayyip Erdoğan bu gece rahat uyumuştur, biz sabaha kadar uyuyamadık." şeklinde konuştu.