HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yazıcıoğlu, HDP’nin şiddetten vazgeçmediği sürece yok olacağını söyledi.
Partisinin Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret eden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yazıcıoğlu, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, idamın geriye doğru uygulamasının imkansız olduğunun altını çizdi.
HDP Eş Genel Başkanlarının tutuklanmasının faturasının halka yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Yazıcıoğlu, “HDP’li milletvekillerine yapılan operasyonlar, birkaç gün önce aralarında Eş Genel Başkanlarının da bulunduğu 9 milletvekili hakkında bir gözaltı kararı alındı. Tutuklama kararları doğru veya yanlış, bunun faturasının halka kesilmesi kesinlikle yanlıştır. Bunun savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Diyarbakır da gerçekleşen hain saldırıyı yapan PKK’nın uzantısı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi. Bu zihniyet istemedikleri bir gelişme olduğunda, şiddete başvuruyor. 6-8 Ekimde Kobani bahanesiyle yapılan olaylarda ve ardından çukur siyaseti aslında onlar için sonun başlangıcıydı. Şiddetten vazgeçmezlerse yok olmaya doğru gittiklerini onlarda görecektir. Eş başkanların davalarının Yasin Börü dosyasıyla birleştirilmesi gerekiyor” dedi.
“Amerika ve Rusya’nın tek anlaştıkları nokta PYD”
Amerika ve Rusya’nın PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini vurgulayan Yazıcıoğlu, “Amerika ve Rusya’nın muhalifleri terörist olarak görüyor. Rusya bütün muhalifleri hedef alıyor. Fakat anlaştıkları tek nokta PYD ikisi de PYD konusunda anlaşıyor ve desteklemeye devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
"Öcalan idam edilemez"
İdamın geriye dönük uygulanamayacağını belirten Yapıcıoğlu, “Meclis bugün toplanıp oy birliği ile bir karar alsa idam cezasını yeniden hem anayasaya hem diğer cezalara yerleştirirse, bugünden önce işlenmiş olan hiçbir suçla ilgili bu idam cezası uygulanamaz. Bir kişi suç işlerse işlediği suçun zamanında yürürlükte olan bir cezadan daha ağır bir ceza alması mümkün değildir. Dolayısıyla idam cezası gelse bile bu tarihten önceki suçlara uygulanması mümkün değildir. O yüzden idam gelse bile ne Öcalan ne de FETÖ’cülerin idam edilmesi imkansızdır” diye konuştu.