Hükümet, üniversiteyi normal dönemde bitiremeyen öğrencilerden alınan artırımlı harç ücretleri konusunda geri adım attı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yaptığı açıklamada arttırımlı harç uygulamasının durdurulduğunu ve bugüne kadar ödeme yapanlara artan kısımların geri ödeneceğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenleyen Bülent Arınç'a arttırımlı harç konusu soruldu. Arınç ilk olarak, "Öğrencilerimize bir müjdemiz olmalı. Sayın Başbakanımız bildiğiniz gibi bu katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Kasım ayında çıkan bir yasa ile normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu. Ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımızla hem de Yüksek Öğretim Kurumu’na talimat vermek suretiyle bu harç uygulaması durdu ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi." dedi.

Arınç ardından şu bilgiyi verdi: "Ben öğrencilerimize müjde olabilecek bu hakkaniyetli çözümü size arz etmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanımız konuyu sunduğunda sayın başbakanımız direktifleri doğrultusunda bir yöntem tayin edildi. Lisans öğretiminde diyelim ki hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp fakülteleri 6 yıldır. 5 yıl olan lisans programları vardır. 4, 5 ve 6 yıllık lisans programları içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz veya katkı payı. Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir. Ancak ilgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden, 4 yılda bitirmesi gerekiyorken 5 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş 6 yılda bitirmesi gerekiyorken öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Yani süresi 4 yıl olandan 4 yıl boyunca katkı payı alınmayacak. Bunu aşanlardan da yüzde 50 veya bir başka şekilde artırımlı değil o yıl için ne kadarsa katkı payı bu alınmaya devam edilecektir. Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan bu düzenlememize uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacaktır. Eski düzenlemede lisansüstü yoktu, bu da bir tereddüde tartışmaya yol açmıştı. Onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik yasal düzenleme içerisinde bunun Şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim, süratle yerine getirilecektir. Bir hakkaniyetli uygulama daha: 2014-2015 eğitim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz. Normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden daha önceki kararımız ki, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 100, 150 artırımlı değil o sene için ne kadar öngörülmüşse 5. 6. 7. yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisansüstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacak ve eğer bugüne kadar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak."