CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş yaptığı yazılı açıklamada AK Parti iktidarının sanatta sürdürdüğü sansürün boyutlarına dikkat çekti.

2014 Yılı Demokrasi Endeksi’ne göre Türkiye 167 ülke arasında pek çok ‘geri sanılan’ ülkenin arkasında, 98. sırada bulunduğuna dikkat çeken
Karakaş açıklamasında "Demokrasi eksikliği kendini elbette sanat alanında da gösteriyor. AKP iktidarının sanat ve sanatçılara yönelik baskı ve sansür uygulamaları Şubat ayında da hız kesmedi; devam ediyor. Hükümetin uygulamaları, anayasanın ‘devlet sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur’ hükmünü yok saymaktadır, yani anayasayı bu alanda da çiğnemektedir. CHP Kültür ve Sanat Platformu olarak, ifade özgürlüğüne ve sanata yönelen tehdit ve saldırıların takipçisiyiz. Takibimiz, sansür ve yasaklar son bulana, sanat özgür ve özerk olana kadar sürecektir." dedi.

Şubat ayındaki sansür, baskı ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller şöyle:

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Müdürlüğü tarafından geçen aralık ayında çıkılan ihale sonuçlandırılamadığı için bütün kültürel etkinlikler iptal edildi. Birçok sanatçının turne programlarını yıllık yaptığı, yurtdışından gelecek sanatçıları bir festivalde buluşturmanın zor olduğu biliniyor. Bu gerçek ortadayken kültürel etkinliklerin diğer belediye hizmetleri gibi ihaleyle yapılması tartışma yarattı.
- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Movimax Premier kanalında '+18' işareti bulunan ve saat 01.00’den sonra yayınlanan Emmy ödüllü 'The Normal Heart' filmi için 13 bin 600 lira para cezası verdi.
- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Planet Çocuk kanalında yayımlanan “Titeuf” adlı çizgi filmde, geçen “seks, sperm, hamilelik, yumurtlama” gibi kelimelerin, çocukların ahlaki gelişimine zararlı olduğu gerekçesiyle kanalı cezalandırdı.
- Tophane'deki Daire Sanat Galerisi’nde gerçekleşen 'Çoktan Seçmeli' adlı serginin açılışına saldırı düzenlendi. Saldırgan grup sanatçıları “Sizi burada yaşatmayacağız” diyerek tehdit etti.
- Polis karakoluna dönüştürülen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) içindeki pek çok önemli teknik aksam ve diğer eşyanın ikinci elcilerde, hurdacılarda satıldığı ortaya çıktı. 7 yıldır kapalı olan AKM, bugün içi boş, camları kırık ve atıl bir halde hâlâ onarılmayı bekliyor.
- Ankara’daki Şinasi ve Akün sahnelerinin geleceği hala belirsizliğini koruyor. Kültür Bakanlığı bu sahnelerin kapanmaması için hiçbir girişimde bulunmuyor.
- Bir konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için Yazar Murat Menteş’in etkinliği Üsküdar Belediyesi tarafından iptal edildi. Erdoğan’ı eleştirdiği konuşmasının görüntüleri internette yayılan Menteş’in Üsküdar Kitap Fuarı kapsamındaki imza günü ve söyleşisi iptal edildi.