MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, hükümetin Türkiye’nin fakirleşmesini gizlemek için istatistik hilesi yaptığını ileri sürdü. Akçay, veriler böyle giderse Türkiye’nin dünyadaki 20 büyük ekonomi listesinden düşebileceğini kaydetti.

2016-2018 Orta Vadeli Programı (OVP)’nın, hükümetin ekonomik başarısızlığını gizlemek için hazırlandığını iddia eden Milletvekili Akçay, buradaki tahminlerin gerek Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle gerekse uluslararası tahminlerle uyuşmadığını söyledi. OVP’deki milli gelir hesaplama yönteminde satın alma gücü paritesi yöntemine geçilmesini de eleştirerek, “OVP’de milli gelir tahmininde, cari değerler bazlı hesaplamadan vazgeçilip satın alma paritesine göre bir hesaplama yapılmış. Eğer cari değerlerle bir hesaplama yapılsaydı, milli gelir yaklaşık yüzde 12,5 oranında bir düşüşle 706 milyar dolar civarında gerçekleşecekti. Bu hesapla kişi başı milli gelir de 8 bin 900-9 bin dolar civarında olacaktı. Geçmişte düşük kur ortamında, ‘milli geliri üçe katladık’ naraları atanların, bugünkü yüzde 12,5 düşüş karşısında hesaplama yöntemini değiştirmekten başka çare bulamadıkları anlaşılıyor. Döviz bazında Türkiye ekonomisi küçülmektedir. Veriler böyle giderse Türkiye G-20 liginden düşebilir.” dedi.

OVP’deki 2018 yılı için milli gelir hedefine de dikkat çeken Erkan Akçay, “Başbakan Davutoğlu, 6 Kasım 2014 günü, ‘Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm’ toplantısında, 2018 için milli gelir hedefini 1,3 trilyon dolar olarak açıklamıştı ancak OVP’de üstü kapatılmak istense de hedefin 800 milyar dolar olduğu anlaşılıyor. Başbakan'ın milli gelir hedefinde 11 ay içindeki sapma oranı yüzde 39.” diye konuştu.

OVP’deki büyüme oranı hedeflerini de eleştiren MHP Milletvekili Akçay, yüzde 4’lük 2016 yılı büyüme hedefinin gerçekçi olmadığını savundu. 2016 yılı için öngörülen büyüme hedefinin uluslararası tahminlerle uyum içerisinde olmadığını belirterek, “Örneğin IMF, Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a indirdi. IMF’nin 2015’ten 2016’ya geçişte de büyüme tahmininde 0,1 puanlık bir düşüş var. Hal böyleyken OVP’deki büyüme beklentisi gerçekçi değildir.” şeklinde konuştu.

OVP’deki kamu harcamalarındaki değişimi değerlendiren Akçay, önümüzdeki yıl büyüme ve enflasyonun altında kalacak olmasına dikkat çekti. OVP’nin bu veri çerçevesinde kemer sıkma politikasına işaret ettiğini söyleyen Akçay, “Eğer AKP harcamalarda kemer sıkma politikası uygulayacaksa seçim vaatleri halkı kandırmaktan öteye gidemeyecektir. Harcamaları arttırmadan emekliye nasıl zam yapacaklar, asgari ücreti nasıl yükseltecekler? AKP’nin OVP’siyle seçim vaatleri birbiriyle çelişmektedir. AKP’nin OVP’sine göre AKP’nin seçim vaatleri birer hayaldir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artışı da eleştiren MHP Milletvekili Erkan Akçay, maliyetin 1,5 milyar lirayı bulacağını söyledi: “Cumhurbaşkanı'nın 2015 bütçesi 397 milyon liraydı, 2016 içinse 434 milyon lira ödenek verilmek isteniyor. Yüzde 9,3’lük bu artış, enflasyon beklentisinin üzerindedir. Demek ki Cumhurbaşkanı'na büyümeden pay veriliyor. Emeklinin, esnafın, çalışanın, memurun alamadığı pay, Cumhurbaşkanı'na veriliyor. Cumhurbaşkanı'nın 2017 bütçesi 496 milyon lira, 2018 bütçesi 546,9 milyon lira öngörülüyor. Plan döneminde Cumhurbaşkanı'nın maliyeti 1,5 milyar lirayı bulacaktır.” şeklinde konuştu.