Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin Süleyman Şah meselesinden zafer ile ayrılmış sunumlarını doğru bulmadıklarını söyledi. "Süleyman Şah türbesi meselesinde bir kez daha ortaya çıktı ki hükümetin Suriye politikası, başından beri yanlış ve hatalar üzerinde inşa edilmiş bir dış politika olduğunu gösterdi" diyen Demirtaş, IŞİD’in Türkiye için tehdit olacağını defalarca söylediklerini belirtti. Demirtaş, "Türkiye IŞİD ile mücadele konusunda net bir tutum almadı. Şimdi geldiğimiz noktada görülüyor ki IŞİD artık yavaş yavaş Türkiye’yi tehdit etmeye başladı. Bence bundan sonra daha fazla tehdit olacak. Sadece Süleyman Şah Türbesi ile yetinmeyecekler, yapabilecekleri her yerde Türkiye’ye dönük tehditlerini artıracaklardır. Şimdi bu tehdite karşı hükümetin sağlıklı bir pozisyon alması lazım." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında HDP Diyarbakır il binasında bazı sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı olan görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Selahattin Demirtaş, hükümetin dış politikasını eleştirdi. IŞİD ve IŞİD zihniyeti ile mücadele konusunda, bölgedeki demokrasi güçleriyle özellikle PYD ile iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu görülmesi gerektiğini anlatan Demirtaş, IŞİD, PYD’ye saldırırken askeri koridorun ne demek olduğunu Süleyman Şah koridorunda gördüklerini kaydetti. Demirtaş, "Eğer IŞİD’in Kobani’ye saldırısının ilk gününde Türkiye üzerinde bir koridor açılsa, Cizre’den Kobani’ye ilk günlerde askeri yardım yani Kürtlerin kendi arasındaki askeri yardım sağlansaydı IŞİD ilk günlerde o topraklardan atılabilirdi. Fakat gelinen noktada hükümetin sonuç itibariyle ortada bir zafer varmış gibi işte Süleyman Şah’ı bir yerden başka bir yere taşımayı başarmış da bundan bir zafer çıkarmış gibi bir sunum yapmasını doğru bulmuyoruz. Belki ortada siyasi zafer de yok ama bu hatalardan ne kadar erken dönülürse o kadar doğru olacağını gösteren de ibretlik bir olay oldu Süleyman Şah meselesi. Bizce PYD burada Türkiye ile en küçük bir düşmanlık ilişkisinin olmadığını ve olamayacağını da ortaya koymuş oldu. Türkiye, dostunu ve düşmanını iyi ayırması lazım. Oradaki PYD güçleri, orada yaşayan halk Türkiye için tehdit değil düşman değil tam tersine IŞİD Türkiye’nin düşmanıdır. Buna göre bir politika oluşturulmasını biz fayda görüyoruz. Umarım Türkiye'nin resmi olarak PDY ile Rojava bölgesi arasında olması gereken ilişkinin gelişmesine vesile olur bu mesele. Çünkü sonuçta sonsuza kadar düşmanlıklar kurulamaz Rojava ve Türkiye ilişkisi. Sağlıklı temelde karşılıklı ilişkilerin gelişmesini hep destekledik, bundan sonra da olursa bu tür ilişkileir desteklemeye devam ederiz." şeklinde konuştu.

Abdullah Öcalan’ın sunduğu 10 maddelik paket için henüz bir ilerleme olmadığını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Yani ortak bir açıklama noktasına gelinmedi. Hükümetin tek yanlı tutumu dayatması, hükümetin manipülasyonları nedeniyle ortak bir açıklama yapılamadı, yoksa biz barış müzakerelerinin bir an önce başlamasını destekliyoruz, bunun için çaba sarf ediyoruz. Barışın kalıcı hale gelmesi için uğraşıyoruz ve Türkiye halklarının bugün en acil ihtiyacının barış olduğu bilinciyle ve sorumluluk göreviyle bu meseleye yaklaşıyoruz. Henüz ortaya somut bir şey atılmış değil. Bir heyetimiz sabah itibariyle Kandil’e geçti. Onlar da döndüğünde Ankara’da tekrar karşılıklı temaslarda bulunulacak. Bakalım sonuç olumlu olursa kamuoyuna neticeleri paylaşacağız."