HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Meclis Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Çözüm sürecine ilişkin bir soruya Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili silah bırakma, silahsızlanma tartışmasının yürütüldüğünü ancak 10 maddelik hükümetin ev ödevi bulunduğuna dikkat çekti.

Bunun da İmralı'da konuşulduğunu beliren Demirtaş, "Bunu neden söylemiyor Başbakan, bunu yazıp çizmiyorlar. Bu 10 maddede mutabakat sağlanırsa en kısa zaman silahsızlanmayla ilgili adımlar atılacak' diye bir görüşme, bir konuşma var. Fakat hükümet bu 10 maddeyi hiç ağzına bile almıyor, hükümet adına yazıp çizenler de bu 10 maddeyle ilgili bir şey söylemiyor. Dolayısıyla çözüm sürecinin biraz sağlıklı ilerlemesini savunuyoruz, sağlıklı bir şekilde çözüme ulaşılmasını destekliyoruz, silahsızlanma dahil nihai olarak ulaşılması gereken bütün hedeflere ulaşılsın istiyoruz. Ama demokrasi, özgürlükler konusunda adım atmak yerine 'güvenlik paketini de getireceğiz, çözüm sürecini de ilerleteceğiz' diyen bir hükümet çözüm sürecinde demek ki bizimle ayrı noktada düşünüyor diye değerlendirebilirim. Bu konuda hükümet yanlış yapıyor." diye konuştu.

'MUHALEFETİN EZİLDİĞİ YERDE KİMSE BARIŞTAN SÖZ EDEMEZ'

"İç Güvenlik Paketi çıkarsa çözüm süreci ilerlemez mi?" sorusuna ise Demirtaş, "Yani paket sadece çözüm sürecini değil çözüm süreci de dahil toplumsal barış dinamiklerini tahrip eden bir pakettir. Çözüm sürecini de olumsuz etkileyen bir süreçtir. Toplumsal barış arayışlarını da dinamitliyor. Çünkü muhalefeti ezme girişimidir bu. Muhalefetin ezildiği yerde kimse barıştan söz edemez." karşılığını verdi.

"10 maddelik ev ödevi nelerdir?" sorusu üzerine de Demirtaş, "Belki önümüzdeki günlerde İmralı heyetimiz bu konuda kapsamlı bir açıklama yaparsa bu 10 maddeyi de sizlerle paylaşacak. Uzaydan gelmiş 10 maddede de değil yani bilinen, özgürlüklere, demokrasiye, barışa dair atılması gereken adımlardır. Şimdi bunları hükümet konuşmadan, böyle bir şey yokmuş gibi davranıyor. Biz yadırgıyoruz, şaşırıyoruz. Hele hele HDP'nin elinde Öcalan'ın çağrısı varmış da bunu kamuoyuyla paylaşmıyormuş demelerinin hiçbir anlamı yok. Öcalan'ın çağrısı bu 10 maddeye dairdir. Çok istiyorlarsa buyursunlar kendileri paylaşsınlar." şeklinde konuştu.

"Öcalan'ın çağrısı şartlı bir çağrı mı?" yönündeki soruya Demirtaş, "Tabii ki. Bu 10 maddede uzlaşma sağlayalım, hemen Mart'ta da gereğini yapalım' diyor. Öcalan. Bunları birkaç gün sonra arkadaşlarımız paylaşacak yani çok sürpriz maddeler değil." dedi.