Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Milletvekili İdris Bal, AK Parti iktidarının askeri vesayeti yok etmek için oy almasına rağmen gelinen noktada askeri vesayetin yerini PKK vesayetinin, Öcalan vesayetinin aldığını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen İdris Bal, ükenin seçim sürecine girdiğini dile getirerek, Nevruz gününde Öcalan'ın mesajının okunmasına değindi. 40 yıllık bir silahlı mücadele değil, silahlı terör olduğunun altını çizen Bal, kullanılan termonolojiye dikkat edilmesini istedi. Erdoğan için, olanın önemli olmadığını ifade eden Bal, sürekli anket yapıldığını ve başka yerlere kayma görüldüğünde halkın gazının alınması için bir takım açıklamalar yapıldığını kaydetti. Erdoğan'ın geçmişte yaptığı açıklamalara bakılmasını isteyen Bal, "Amaç milletin oyunu almak, başkanlık sistemine giden süreci açmak." dedi.

Başkanlık sisteminin Türk, Amerika, Latin Amerika tipinin de olamayacağını vurgulayan Bal, meselenin demokrat insan olduğunu söyledi. AKP zihniyetinin demokrat zihniyet olmadığını belirten Bal, sandığı herşeyin yerine koyan bir zihniyet olduğuna dikkat çekti. Askeri vesayetin yerini şimdi PKK ve Öcalan'ın aldığını ifade eden Bal, "Terör örgütü meşrulaştı, Öcalan meşrulaştı, Kobani'de devletini kurdu... Dağda da güçlendi." şeklinde konuştu.

"Yeni vesayet dönemi AKP için hayırlı olsun. Gümbür gümbür millet bölünüyor. Yine 10 maddeden bahsediyorlar, silahtan bahsediyorlar, barış nutukları atılıyor." diyen Bal, örgütün gümbür gümbür hem ülke içinde hem de uluslararası arenada meşrulaştığının altını çizdi. Bunu ilk kendisinin söylediğini ama kimseye de yaranamadığını dile getiren Bal, hükümet ile cumhurbaşkanı arasındaki çatışmaya değindi.

Erdoğan'dan Cumhurbaşkanı olamayacağını söylediklerini aktaran Bal, Erdoğan hükümet kavgasının bedelini milletin ödeyeceğini söyledi. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının herkesi kucaklaması gerektiğini belirten Bal, adım adım krize gidildiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını hatırlatan Bal, "Arınç, hükümet içerisinde sayın Başbakan ne derse onu der. Şuan çok güzel hükümeti savunmaya devam ediyor. Özgül ağırlıktan bahsediliyor; ben burda özgül ağırlık göremiyorum. Yoksa keşke cumhurbaşkanı söylediklerinde samimi olsaydı. Eğer samimi olsaydı hakikaten gerçekleri sonunda söyledi. Ama samimi söylemedi. Bir gün Kürdistan kurulduğunda bunların heykellerini dikecekler. Çare Kürdistan kurulması değil çare Avrupa Birliği gibi olmaktır." dedi.

İnternet yasasının geçtiğini hatırlatan Bal, medya üzerindeki baskının daha da artacağını vurguladı. Bundan sonra Cumhurbaşkanını övme, AKP'yi övme özgürlüğünün olacağını dile getiren Bal, ortak paydanın demokrasi, hukuk ve şeffalık olması gerektiğini söyledi.

İç güvenlik yasasının ciddi zararlar verdiğini ve iktidarın elini güçlendirdiğini dile getiren Bal, Polis Akademisi'nin kapatılmasının uluslararası ilişkilere ciddi zarar vereceğine dikkat çekti.