DGP Genel Başkanı İdris Bal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'daki Türk okullarını kapatma talebini eleştirdi. Bal, "Türk markalarını kapatın diyor. Akıl diyorum, insaf diyorum. Sen bir kin uğruna, 17-25 Aralık çıkmasın diye ülkenin ufkunu karartan adımlar atıyorsun. Bu akılsızlıktır, bindiğin dalı kesmektir, ülkenin ufkunu karartmaktır. Bu düşmanlık bir kesime değil, millete düşmanlıktır. Millet bunu affetmeyecektir. Siz önce Türkiye'deki milli eğitimi düzeltin." dedi.

Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Milletvekili İdris Bal, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. AKP'nin Sulh Ceza Mahkemeleriyle kendi İstiklal Mahkemelerini kurduğunu belirten Bal, İç Güvenlik Paketiyle AKP'nin kendi elini daha güçlendirmek istediğini vurguladı. "Daha fazla baskı yapmak, korkutmak, sindirmek istiyorlar. Daha fazla birilerini tutup Silivri'ye, başka yerlere göndermek istiyorlar." diyen Bal, Silivri'de görüşmek istedikleri kişilerle görüştürülmemesini eleştirdi. Bu uygulamayı kınayan ve bir daha olmamasını isteyen Bal, iktidar partisinin dini ve milli duyguları profesyonelce kullandığına dikkat çekti. "İşin ucu kaçtı, ne kadar havuz medyaları da olsa bunları örtemeyecekler." diyen Bal, AB eski Bakanı Egemen Bağış'ı hatırlatarak "Bunların deşifre edilmeyen daha ne kadar siyasi münafıklıkları var?" diye sordu. Bu ülkenin değerlerine saygılı olunması gerektiğinin altını çizen Bal, "Yolsuzluk, hırsızlık iddialarının hesabını verin." dedi.

Bal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'da Türk okullarını kapatma talebini eleştirdi.
Bal, şöyle devam etti: "Türk markalarını kapatın diyor. Akıl diyorum, insaf diyorum, izan diyorum. Bu millete karşı yapılan büyük bir haksızlıktır, ülkenin ufkunu karartmaktır. Bu düşmanlık bir kesime değil, millete düşmanlıktır. Millet bunu affetmeyecektir. Siz önce Türkiye'deki milli eğitimi düzeltin. Prafeprik okullarda eğitim görmeye çalışıyor. Hoca açığı var. Sen Türkiye'nin milli eğitimini düzeltememişsin de Afrika'da okul açıyorsun. Parayı, öğretmenleri nerede bulacaksın? Aç da görelim, hodri meydan. Alkışlamazsam namerdim. Açamazsın, beceremezsin, zira devlet devlettir, STK STK'dır, işadamı işadamıdır. Sen bir kin uğruna, 17-25 Aralık çıkmasın, baskıların çıkmasın diye ülkenin ufkunu karartan adımlar atmaktan korkmuyorsun. Bu akılsızlıktır, bindiğin dalı kesmektir, millet olarak kendi topuğuna sıkmaktır. Yapılan bir kesime yönelik değil millete yönelik düşmanlıktır. Bu sağcılık, solculuk değil, millet projesidir, insanlık projesidir. Tüm dünya kucağını açmıştır. Bir Türk cumhurbaşkanına yakışmaz, kınıyorum."

4 eski bakan için Yüce Divan'a evet diyen AK Partili vekillere teşekkür eden Bal, "Cadı avına maruz kalan dürüst arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, DGP çatısı altında siyasete davet ediyorum." ifadelerini kullandı.