Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Milletvekili İdris Bal, "VIP arpalıklar olduğu sürece biz adam olamayız, hukuk devleti olamayız. Suçluları yargının önüne çıkaramadığımız sürece bu ülkede istikrar huzur olmaz." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Bal, polise yönelik algı operasyonlarının devam ettiğini belirti. Görevini yapan polislerin içeri alındığını ve bunun nereye kadar devam edeceğini soran Bal, hukuk ve adaletin bir gün mutlaka galip geleceğini vurguladı. İktidar partisinin seçim beyannamesine başkanlık sistemini koyacağını hatırlatan Bal, hangi başkanlık sistemini konulacağını sordu.

"AKP zihniyeti demokrat mıdır değil midir; demokrasiyi içine sindirmiş midir sindirmemiş midir?" diye soran Bal, AKP'nin istediği başkanlık sisteminin diktatörlük getirecek başkanlık sistemi olduğunu vurguladı. "Erdoğan'a büyük yetkiler verecek ve 21. yüzyılın kralı yapacak bir sistemdir. Bu kabul edilemez." diyen Bal, Amerika'daki sistemi herkesin kabul edebileceğini ama AKP'lilerin bu sistemi de istismar etmeyi bal gibi bileceğini söyledi. Şuan Parlamenter sistemi suistimal ettikleri gibi onu da suistimal edeceklerini anlatan Bal, demokrat olmayanların toplumun üzerinden yumruklarını, ellerini çekmelerini istedi. Başkanlık sistemine hazırlama çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Zaman gazetesinin "VIP arpalık" manşetini de değerlendiren Bal, "Arpalıklar olduğu sürece, birileri farklı kurumlarda yönetici yapıldığı sürece... Demek ki bu kadar miktar, bazı insanların susması için yeterli oluyor. Hani diyorlar ya herkesin bir bedeli var; bu ülke bedeli olmayan insanlar tarafından yönetilmelidir. Bedeli olan insanlar, bu ülkeyi satar ve satıyor. Üç dönemi bitsin önemli değil vekillerin, diyor ki dördüncü dönem ben olmasam bile bir yerde yönetim kurulu üyesi olurum, belki belediye başkanı adayı yaparlar, belki oğlumu vekil yaparlar. Bu hesaplardan dolayı gerçeği görmeyenlere yazıklar olsun. Bu millet, bu yargı onlardan hesap soracaktır. Sormasa bile birgün onlara hesap sorulacaktır. En azından hakkın huzurunda hesap sorulacaktır ama hakkın huzuruna kalmamalı. VIP arpalıklar olduğu sürece biz adam olamayız, hukuk devleti olamayız. Suçluları yargının önüne çıkaramadığımız sürece bu ülkede istikrar huzur olmaz." diye konuştu.

Kobani'ye selam gönderen Başbakan Davutoğlu'nu da eleştiren Bal, Türkiye'de PKK'lıların kaleşnikoflarla kutlama yaptığına dikkat çekti. Dürüst Kürt ve Türklerin de bu sözlerden rahatsız olduğunu dile getiren Bal, acziyet sergilendiğini ifade etti. Türk okullarının kapatılmasıyla ilgili yurt dışında tepki amaçlı yapılan habere değinen Bal, "Biz enayi değiliz diyorlar, Türkiye'deki sorunları bahsediyorlar. Millet enayi değil, benim milletim hiç enayi değil. Benim milletim durur durur sonunda turnayı gözünden vurur." diye kaydetti.

Yaşanan sancılı dönemin güzel bir Türkiye'nin habercisi olduğunu düşündüğünü dile getiren Bal, ümitvar olmak gerektiğinin altını çizdi. Bir soru üzerine AKP'lilerin kendisine selam vermekten korktuğunu belirten Bal, Meclis'in not defterleriyle ilgili ise "Şifresi şudur: Bizce bunlar önemsiz şeylerdir, bunlar karalamadır, bunlar aidiyetten şeylerdir. Bunun için biz bunları karalama olarak kullanıyoruz anlamına geliyor. Ama diğer taraftan bakıldığında bunlar AKP zihniyeti teröre ne kadar önem veriyor, rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ne kadar önem veriyor; onun net bir göstergesidir. Adamların rüşvet ve yolsuzluk iddiaları umurunda değil. Onun için en ciddi belgeleri bile böyle çekirdek kağıdı yapmak gibi not defteri haline getirip dağıtabiliyorlar. Belki de bir psikoloijik hareket yapıyorlar."