MHP’nin Meclis Başkanlığı için aday gösterdiği İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, TBMM’nin yeni dönemde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. “TBMM yeniden toplumdaki devletteki yerini tayin etmemiz lazım. Toplumdaki yerinin, itibarının güçlendirilmesi lazım.” diyen İhsanoğlu, ayrıca Meclis’in yürütme karşısındaki yerinin de belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

İhsanoğlu, "Yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi lazım ki bu yürütme karşısında Meclis yürütmeye tabi bir kurum halinde değil, yürütme Meclis'in denetimi altında olmalıdır. Yani böyle bir basmakalıp kanunların gelip, böyle İngilizce tabirle 'rubber stamp' dedikleri, yani mühürler ‘evet kabul edilmiştir’ şeklinde bir damganın basıldığı bir yer olmaması lazım. Gece yarısı kanunların geçirildiği bir yer olmaması lazım.” dedi.

MHP’nin aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, partileri ziyaret kapsamında AK Parti Genel Merkezi’ne geldi. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan İhsanoğlu, ilk olarak “MHP’deki arkadaşlar benim şahsımda böyle bir makama görev talibi olmamı istediler ve beni teşvik ettiler. Ben de geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde hep uzlaşma temeli üzerinde kampanyamı inşa etmiştim. Milletimizin halkımızın değişik kesimlerini kapsayacak bir anlayış içerisinde davranmıştım. Milletimizi ayıran ötekileştiren bir tavır içerisinde değildim. Ve milleti bir arada toparlayan değerlerin altını çizmiştim. Bu sefer de bu gayretle bu inançla bu anlayış içerisinde Millet Meclisi Başkanlığı'na aday gösterildim, aday olmak istedim arkadaşlarımızın teşvikiyle.” ifadelerini kullandı.

MECLİS YÜRÜTMEYE TABİ DEĞİL, YÜRÜTME MECLİS’İN DENETİMİNDE OLMALI

TBMM’nin yeni dönemde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Birincisi; toplumdaki itibarı ve mevkisi tahkim edilmeli, yani güçlendirilmeli. Çünkü bu devleti kuran bu Meclis’tir. Bu Cumhuriyet’i kuran bu Meclis’tir. Ve bu Meclis’in dünya parlamentolarında çok farklı bir yeri vardır, fonksiyonu olmuştur. Bugün artık biz demokrasimizin yeni bir safhasını açarken TBMM’nin yeniden toplumdaki devletteki yerini tayin etmemiz lazım. O bakımdan toplumdaki yerinin güçlendirilmesi tahkim edilmesi lazım. İtibarının güçlendirilmesi kazandırılması lazım. İkincisi; yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi lazım ki bu yürütme karşısında Meclis yürütmeye tabi bir kurum halinde değil, yürütme meclisin denetimi altında olmalıdır. Yani böyle bir basmakalıp kanunların gelip, böyle İngilizce tabirle ‘rubber stamp’ dedikleri, yani mühürler ‘evet kabul edilmiştir’ şeklinde bir damganın basıldığı bir yer olmaması lazım. Gece yarısı kanunların geçirildiği bir yer olmaması lazım. Kanun tekniği bakımından kanun yazma ve yapma mekanizmaları bakımından Meclis’in çok daha farklı bir şekilde çalışması lazım. Tartışmaların olması lazım, müzakerelerin olması lazım. Kanunların çıkarılan yasaların kanuniyet ve hukuk esaslarına uygunluğu meselesinin dikkatli bir şekilde ele alınması lazım.”

MECLİS TÜZÜĞÜ TAMAMLANMALI

Bunun yanında Meclis’in kendi çalışmalarını da gözden geçirmesi gerektiğini dile getiren İhsanoğlu, şunları kaydetti: “Bir tüzük çalışması yapılmıştı geçen dönem fakat bu tamamlanmamıştır. Şimdi bunun tamamlanması zamanı gelmiştir. Meclis bu yeni yapısıyla yani milli iradenin bu şekilde tecelli etmesiyle Meclis daha farklı bir şekilde çalışacak. Biz bunun iddiasında ve arzusundayız, takdir milletvekillerimizin. 550 milletvekilinin. Biz bütün Meclis mensuplarının bu hususları tezekkür edeceklerini, Salı ve Çarşamba günü herkesin vicdanına uygun bir şekilde karar vereceğine eminim.”