HDP İmralı Heyeti, 'hükümet ve devlet kurumlarının kaygı verici yaklaşımı' nedeniyle büyük barış mitingleri düzenlemeye hazırlandığını duyurdu.

İmralı Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada “Partimizin ve sivil toplum örgütlerinin dahil olacağı büyük barış mitingleri ile kaygı verici gidişata müdahil olacağımızı, halklarımızın barış iradesini büyük bir kaos ve savaş ortamını engelleyecek şekilde görünür kılacağımızı belirtmek isteriz.” denildi. Heyet, buna gerekçe olarak da İmralı heyetinin Öcalan’ı ziyaretine bir süredir izin verilmemesini, çözüm sürecinin de bir pazarlık unsuru olarak kullanılmasını gösterdi. Heyet ayrıca 'hükümet ve devlet kurumlarının kaygı verici yaklaşımı nedeniyle' siyasi bir hamle başlatma hazırlığında olduklarını duyurdu.

HDP İmralı Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, heyetin 2,5 yıldan fazla süredir 'Çözüm Süreci' ile ilgili tıkanıklıkların giderilmesi için çaba gösterdiği belirtilerek, son bir yıl içinde Newroz Bildirisi’nin okunması ve Dolmabahçe’de açıklanan mutabakat metni örnek verildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'müzakere sürecini yok sayan, Dolmabahçe mutabakatını yanlış bulan, İzleme Heyeti'ni tanımayan ve en nihayetinde Kürt sorunu yoktur noktasına gelen yaklaşımlarının büyük bir tıkanmayı da beraberinde getirdiği' kaydedildi.

Açıklamada “Çözüm Süreci ile ilgili hükümet ve devlet kurumlarının içerisine girdiği duyarsız yaklaşımı aşmaya çalışıyoruz. Tüm bu çalışmaların mimarı olan Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit uygulaması ve Heyetimizin adaya gidişinin engellenmesi tavrı sürmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın sonunda ise şu çağrı yapıldı: “Yeni oluşacak olan hükümet formülü ne olursa olsun, Çözüm Süreci’nin devlet politikası haline getirilerek korunması ve tüm halklarımız tarafından bu sürecin somut tek kazanımı olarak değerlendirilen çatışmasızlık durumunun devam ettirilmesi gerektiğine inanmaktayız. İç ve dış politikada, halkların, eşit yurttaşlık ve özgür bir yaşam temelinde bir arada yaşayabileceği, barışçıl diplomatik çabalara ağırlık verilmelidir. Bu konuda hükümet ve devlet kurumlarının kaygı verici yaklaşımı nedeniyle İmralı heyeti olarak böyle bir siyasi hamle başlatma hazırlığı içerisinde olduğumuzu tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bu sorumluluğu almaya yönelik bir planlamayı hayata geçirmeyi, tarihe ve halklarımıza karşı bir görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda partimizin ve sivil toplum örgütlerin dâhil olacağı büyük barış mitingleri ile kaygı verici gidişata müdahil olacağımızı, halklarımızın barış iradesini büyük bir kaos ve savaş ortamını engelleyecek şekilde görünür kılacağımızı belirtmek isteriz.”