CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adıyaman'da IŞİD'in Alevileri fişlediği iddialarını Meclis'e taşıdı. Adıyaman’ın Yarmayaka (Çakal) Köyü’nde halı satmak bahanesiyle köye gelen şalvar pantolonlu ve sakallı kişileri TBMM gündemine taşıyan Yarkadaş, köylülere 'buralarda kaç Alevi köyü var?' şeklinde sorular soran şahısların araştırılmasını istedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Yarkadaş, "Adıyaman’ın Yarmayaka (Çakal) Köyü’nde halı satmak bahanesiyle köye gelen şalvar pantolonlu ve sakallı üç kişinin köylülere ‘buralarda kaç Alevi köyü var?’ şeklinde sorular yönelttiği basına yansımıştır. Aynı köyde ikamet eden K.M. isimli bir vatandaş ise basına 'özellikle kadınlar çok korkmuşlar. Köye bir minibüs geliyor. Sakallı adamlar iniyor. Halı sattıklarını söylüyorlar ama araçta halı yok. Minibüsün arkasında bir yatak var. Burası 100 haneli bir köy. Bir halı satıcısı neden Alevi köylerini sorsun ki? Aracın plakası tam alınamasa da plakasının ‘31’ olduğu anlaşılmış. Hatay plakalı bir aracın köyde işi ne?' Adıyaman’da Alevi nüfusu yoğundur. Yüzde 30’a yakınını Aleviler oluşturur. Herkes tetikte. Olaydan sonra muhtar da bilgilendirildi. Jandarmaya haber verildi. Bizi fişliyorlar mı, bunu öğrenmek istiyoruz şeklinde bilgi vermiştir." dedi.

Bu çerçevede Yarkadaş, şu soruları yöneltti:

Adıyaman’ın Yarmayaka (Çakal) Köyü v e çevresinde yaşanan bu korkutucu gelişmelerle ilgili bir araştırma ve soruşturma işlemi başlatılmış mıdır?

Bölge halkına yönelik bir fişleme yapıldığı iddialarına yönelik kuşkuların giderilmesi amacıyla yürütmüş olduğunuz çalışma var mıdır?

Bölgede 2013 yılından itibaren 200’ün üzerinde gencin IŞİD terör örgütüne katıldığı ve bölgede yaşanan yoğun işsizliğin bu katılımları artırdığı ifade edilmektedir. Bu katılımların önüne geçebilmek için ne gibi önemler alınmaktadır?

Adıyaman bölgesinin yaylaları ve yüksek yerleşim yerlerinde yaşayan, özellikle alevi yurttaşların yoğunlukla yaşadığı bölgelerde IŞİD baskınlarına karşın halkın nöbet tuttuğu ve büyük bir panik halinde yaşadığı ifade edilmektedir. Bu konuda hükümetinizin aldığı güvenlik önemleri nelerdir?