CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "İsmet Yılmaz'ın adaylık sürecinin demokratik teamüllere, siyasal etiğe ve parlamenter demokrasiye uygun olmadığını düşünüyoruz." dedi.

Gök, Mecliste basın toplantısı düzenledi. TBMM içtüzüğünde Meclis Başkanı'nın TBMM üyeleri arasından aday gösterileceğine işaret ettiğini anlatan Gök, AK Partili üyeler tarafından Meclis Başkanı adayı gösterilen İsmet Yılmaz'ın ise yürütme organının bir parçası olduğunu, İsmet Yılmaz'ın içtüzükte ve anayasada hukuksal olarak düşürülmemiş olması halinde dahi siyasal etik olarak Milli Savunma Bakanlığı'ndan istifa ederek Meclis'in içine gelmesiyle aday gösterilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Siyasal etik, kuvvetler ayrılığı prensibi ve demokratik teamüllerin İsmet Yılmaz'ın bakanlık görevinden istifa etmesini gerektirdiğini söyleyen Gök, şöyle devam etti: "Şu anda İsmet Yılmaz, yürütme organının bir parçası olarak yasama organında karar alınmasını gerektiren bir ortamda AK Partili üyeler tarafından aday gösterilmek suretiyle siyasal etiğe uygun olmayan bir tablonun içinde yer almaktadır. Böyle bir tablo belki daha önce yaşanmamıştır ama yürütme ile yasamayı birbirinden ayıran demokratik teamüller ve etik değerler göz önüne alındığında Sayın İsmet Yılmaz'ın Milli Savunma Bakanlığından istifası ve bu şekilde aday gösterilmesi söz konusu olabilirdi. Biz İsmet Yılmaz'ın adaylık sürecinin demokratik teamüllere, siyasal etiğe ve parlamenter demokrasiye uygun olmadığını düşünüyoruz. Hukuksal açıdan bunu sınırlayan her ne kadar içtüzükte ve anayasada hükümler olmasa dahi, anayasanın ve kanunların yorumlanmasıyla ulaştığımız noktada sayın Yılmaz'ın etik olarak Milli Savunma Bakanlığı'ndan istifası gerekmektedir."