CHP’nin Kurultay’dan sonra en yetkili organı olan PM, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplandı. PM’nin aldığı kararları CHP Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç açıkladı.

Haluk Koç, 55 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımıyla önseçim, 30 ilde merkez yoklaması kararı alınan Parti Meclisi'ndeki diğer kararları şöyle özetledi: "Önce adaylık başvuruları; 17 – 24 Şubat 2015 tarihleri arasında genel merkezimizde yapılabilecek. MYK ihtiyaç halinde bu tarihi biraz esnetebilir. Ama 17 Şubat – 24 Şubat tarihleri arasında adaylık başvuruları yapılabilecek. Ayrıca son dakika değişiklikleri için YSK’nın hangi seçim bölgesinde hangi yöntemle aday bildirileceğinin son gününe kadar MYK Parti Meclisinden aldığı yetkiyle çıkacak ihtiyaçlara göre ufak tefek değişiklikler yapabilir. Bu yetki de MYK’nın elinde var. Şunu da söyleyeyim, biraz sonra merkez adaylarını, kontenjan adaylarını da önseçim yapılacak yerlerde sıralarını belirteceğim ama şunu da ifade etmek istiyorum. İstanbul, Ankara, İzmir... İstanbul 1., 2., 3. bölge, Ankara 1., 2., İzmir 1., 2. bölge birinci sıra merkez adayları kadın adaylar olacaktır. Bu Sayın Genel Başkanımızın da özellikle arzuladığı, vurguladığı bir noktadır."

İLLERİ SIRALADI

Koç, tüm üyelerle hakim denetiminde 29 Mart’ta önseçim yapılacak illeri şöyle sıraladı: "Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara 1, Ankara 2, Ankara 1. bölgede 1-3-5-7, Ankara 2. bölgede 1., 3. sıralar merkez adayı olarak kullanılacak. Antalya 3. sıra merkez adayı olarak kullanılacak. Aydın 1. sıra merkez adayı olarak kullanılacak.

Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale. Çanakkale’de tüm üyeler değil delegelerin katılımıyla yani bizim tüzüğümüzde basit aday yoklaması dediğimiz tarzda yine hakim huzurunda önseçim yapılacaktır.

Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul 1, İstanbul 2, İstanbul 3, İzmir 1, İzmir 2, İstanbul 1. bölgelerde 1-3-5-7 ve 9, İstanbul 2. bölgede 1-3-5 ve 7, İstanbul 3. bölgede 1-3-5-7 ve 9 merkez adaylarına ayrılacaktır. İzmir 1. bölge 1-3-5, İzmir 2. bölge 1-3-5 merkez adaylarına ayrılacaktır.

Devam ediyorum yine tüm üyelerin katılımıyla hakim huzurunda önseçim yapılacak illerimize, seçim bölgelerimize... Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat illeri."

Yine önseçim olarak değerlendirdikleri ama CHP örgütlerinin denetiminde, o bölgelerin özelliğine göre 29 Mart’tan daha önceki bir tarihte genel merkezin belirleyeceği bir tarihte örgüt denetiminde tüm üyelerin katılımıyla yapılacak eğilim yoklamasının, bir çeşit önseçim olacağına işaret eden Haluk Koç, "Bu illerimizi söylüyorum, toplam 10 tane. Adana; 2. ve 5. sıralar kontenjan adayı. Adıyaman; 2. sıra kontenjan adayı. Kahramanmaraş; 2. sıra kontenjan adayı. Kayseri; 2. sıra kontenjan adayı. Malatya ve Muğla basit aday yoklaması. Yani tüm üye değil delegelerin ve önseçim delegelerinin katıldığı örgüt denetimindeki önseçim. Muğla’da 2. sıra kontenjan adayı. Mersin; 1. ve 4. sıralar kontenjan adayı. Tekirdağ, Trabzon 1. sıralar kontenjan adayı. Zonguldak 2. sıra kontenjan adayı. Böylece 45 seçim bölgemizde hakim huzurunda önseçim, 10 ilimizde örgüt denetiminde eğilim yoklaması kararı alınmıştır." bilgisini paylaştı.

MERKEZ YOKLAMASI 30 SEÇİM BÖLGESİNDE YAPILACAK

"Merkez yoklaması ise 30 seçim bölgesinde yapılacaktır." diyen CHP Sözcüsü Koç, şunları ekledi: "Bu 30 seçim bölgesinin 17 tanesi yüzde 10’un altında oy aldığımız seçim bölgeleri. 13 tanesi ise yine bölgenin duyarlılıklarına göre Parti Meclisi tarafından merkez yoklaması kapsamına alınan illerdir. Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir seçim bölgelerinde ise merkez yoklaması kararı alınmıştır."