Milliyetçi Hareket Partisi(MHP), seçim beyannamesini Ankara’da düzenlediği bir programla açıkladı. Burada bir konuşma yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin ekonomik alandaki vaatlerini de sıraladı. MHP’nin ekonomik vaatleri arasında asgari ücretin 1440 TL olması, evi olmayanlara 250 TL kira yardımı, emeklilere yıllık 2800 lira destek ödemesi, 65 yaş aylığını 300 liraya yükseltilmesi, mazotun 1 lira 75 kuruş olması gibi maddeler bulunuyor.

2 MİLYON 800 BİN YENİ İSTİHDAM VAADİ

İlk olarak makroekonomik hedeflerini paylaşan Bahçeli, “2016-2019 yıllarını kapsayacak olan birinci iktidar döneminde; yıllık ortalama yüzde 5,2 büyüme ve 2 milyon 800 bin yeni istihdam sağlayacağız. Dönemin sonunda GSYH 1 trilyon dolara, kişi başına milli gelir 13 bin dolara, ihracat 230 milyar dolara erişecektir. Ve istihdam yaklaşık 29,1 milyon kişiye ulaşacaktır. 2014 yılında yüzde 45,5 olan işgücüne katılım oranını inşallah yüzde 47,8’e çıkaracağız. 2020-2023 yıllarını kapsayan orta vadeli hedefimiz Türkiye’nin bölgesel güç haline gelmesi, siyasi ve sosyal sorunları aşarak küresel ölçekte söz sahibi olmasıdır. Yıllık ortalama yüzde 6,6 büyüme ve toplam 4 milyon 100 bin yeni istihdamın sağlanacağı bu dönemin sonunda, GSYH 1,7 trilyon dolara çıkacaktır. Kişi başına gelir 20 bin dolara, ihracat 400 milyar dolara yükselecektir. İstihdam sayısı da 33,2 milyon kişiye ulaşacaktır. Uzun vadeli stratejimiz ise 2053 yılında Türkiye’nin 'Küresel Güç ve Lider Ülke' olmasını sağlamaktır.” dedi.

7 TEMEL ALANDA YAPISAL REFORMLAR

Ekonomiye ilişkin 7 temel alanda yapısal mahiyetli reformlar yapacakları vaadinde bulunan Bahçeli, bu reformlarla hedeflediklerini şöyle sıraladı: “Sürdürülebilir ve yüksek büyüme ortamını tesis edeceğiz. Ekonominin dış kaynağa olan bağımlılığını azaltacağız, Türkiye ekonomisini şoklara karşı dayanıklı hale getireceğiz. Ekonomi genelinde verimliliği artıracağız. Fiyat istikrarını sağlayacağız. Ekonomik büyümeden taviz vermeden cari açığı kontrol altına alacağız. Bütçe gelir ve giderlerinin kalitesini iyileştireceğiz. Ekonomide kaynakları üretken alanlara yönlendireceğiz. Gelirin daha adil bölüşümünü sağlayarak yoksulluğu azaltacağız. İstihdamı teşvik edici bir işgücü piyasası kuracağız. Ar-Ge desteklerini artırarak, bilgiyi ticarileştirerek, yenilikçiliği ve girişimciliği destekleyerek ekonominin rekabet gücünü artıracağız. Ve böylece firmalarımızın karlılığını, vatandaşlarımızın gelirini artıracağız.”

YATIRIM BANKACILIĞI DESTEKLENECEK

Ardından bu reform alanlarındaki hedeflerini tek tek anlatan Bahçeli, ilk olarak birinci reform alanı 'ekonomide üretimin artırılması ve ithalat bağımlılığının azaltılması'na ilişkin bilgi verdi: “Bu alanda, üreticilerimize belli standartta ve uygun maliyette girdi temin edeceğiz. Yoğun olarak ithal edilen girdilerin ve yatırım mallarının yurt içinde üretimini sağlayacağız. Bu amaçla Merkez Bankasının reeskont kredisi vermesini sağlayacağız. Sanayi yatırımlarına ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlayacak yatırım bankacılığını destekleyeceğiz.”

KAMUDA İSRAFA YÖNELİK TEDBİRLER ALINACAK

İkinci reform alanının 'yurt içi tasarrufların ve yatırımların artırılması' olduğunu belirten Bahçeli, “Yatırım yapmayan bir ekonominin büyüme imkânı yoktur. Yatırım yapmak için de tasarruflarımızı artırmamız gerekmektedir. Bu kapsamda, Kamuda ve toplumun genelinde israfı önleyecek tedbirler alacağız. Yüksek teknolojili, yüksek katma değer ve istihdam sağlayan yatırım projelerine yüzde 100’e kadar yatırım indirimi vereceğiz. Bankacılık sisteminde aracılık maliyetlerini azaltacağız. Yatırımcılara arsa-arazi tahsisini etkinleştireceğiz.” dedi.

VERGİ TABANA YAYILACAK

'Vergi reformu'nun da önem verdikleri diğer bir alan olduğunu kaydeden Bahçeli, “Bu kapsamda; basit, anlaşılır bir vergi sistemi kuracağız. Kayıt dışılık ve kaçakçılıkla etkin mücadele ederek vergiyi tabana yayacağız. Ekonomide kaynakları üretken alanlara yönlendirecek bir vergi sistemi kuracağız.” şeklinde konuştu.

İYİ DENETLENEN BİR BÜTÇE VAADİ

Dördüncü reform alanının 'Harcama reformu' olacağını ekleyen Bahçeli, “Kamu harcamalarını yeniden önceliklendirerek Ar-Ge ve yenilikçiliği teşvik edici harcamalara daha fazla kaynak ayıracağız. Hesap verebilir, şeffaf, Parlamentonun bütçe hakkına riayet eden ve iyi denetlenen bir bütçe sistemi kuracağız.” vaadinde bulundu.

EVİ OLMAYAN AİLELERE 250 TL KİRA YARDIMI

Bahçeli, 'Gelirin adil bölüşümü ve yoksullukla mücadelenin' çok önemsedikleri bir başka reform alanı olduğunu belirterek, “Mevcut sosyal yardım ödemelerini artırarak sürdüreceğiz. Dolaylı vergilerin vergi içindeki payının azaltacağız. Her aileden en az bir kişiye iş sağlayacağız. İş verinceye kadar 700 TL desteği evin hanımına vereceğiz. Muhtaç ailelere 'Hilâlkart' vererek bütün yardımları incinmeden bu kartla almasını sağlayacağız. Çalışanların bütün gelir unsurlarının emekli aylığı hesabında dikkate alarak daha yüksek emekli maaşı almasını sağlayacağız. Evi olmayan muhtaç ailelere 250 TL kira yardımı yapacağız. Asgari ücretlilere, büyük şehirlerde her ay 100 lira şehir içi ulaşım desteği vereceğiz. Kamu arazilerini yoksul vatandaşlarımıza tahsis edeceğiz. Alacakların vasfı ne olursa olsun icra ve haciz uygulamaları sonucu hiç kimsenin gelirinin asgari ücretin altına düşmesine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızı, tüketici kredisi ve kredi kartlarından kaynaklı borç ve yüksek faiz sarmalının neden olduğu yoksulluk tuzağından kurtaracağız. Emeklilere yıllık 2800 lira destek ödemesi yapacağız. Emeklilerimizin banka promosyonu alabilmelerinin önünü açacağız. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyecek, emekli aylığı zammını tüketim kalıplarına göre özel bir endeksle belirleyeceğiz. Emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği gidereceğiz, emekli aylığı hesabındaki refah payını çoğaltacağız. 65 yaş aylığını 300 liraya yükselteceğiz.” dedi.

MAZOT 1 LİRA 75 KURUŞ OLACAK

Altıncı reform alanı olarak 'tarım ve hayvancılık' sektörünü anlatan Bahçeli, “Toprak arazi reformunu gerçekleştireceğiz. Tarımda rekabet gücünü ve çiftçilerimizin gelirini artırmak için mazot, gübre, yem, elektrik gibi tarımsal girdilerden vergi almayacağız. Böylece mazotu 1 lira 75 kuruştan vereceğiz. Yüksek verim ve kalitede tohum, fide ve fidan geliştirilmesi ve üretimini destekleyeceğiz. Buğday, mısır, pamuk, soya, ayçiçeği, çeltik, fındık, incir, üzüm, kayısı, zeytin, yerfıstığı ve enerji bitkileri için fiyat garantisi vereceğiz. Et ve sütte garanti fiyat uygulamasına geçeceğiz. Hazine ile olan arazi uyuşmazlıklarını giderecek ve 2/B sorununu adil ve hakkaniyete uygun şekilde çözüme kavuşturacağız.” dedi.

ASGARİ ÜCRET 1400 LİRA

Son reform alanının 'işgücü piyasası ve çalışma hayatı reformu' olduğunu dile getiren Bahçeli, şöyle devam etti: “Bu kapsamda; Mesleki eğitimi güçlendirerek, aktif işgücü programlarını etkinleştirerek işgücünün niteliğini yükselteceğiz. Sağlıklı bir eğitim-istihdam planlaması yapacağız. İstihdam vergilerini azaltacağız. İşçilerin kazanılmış haklarının güvence altına alındığı bir kıdem tazminatı sistemi getireceğiz. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini gidereceğiz. Esnek çalışma yöntemlerini uygulamaya koyacağız. Asgari ücreti net 1400 liraya çıkaracağız. Asgari ücretlilere, büyük şehirlerde aylık 100 lira ulaşım desteği vereceğiz. Asgari ücretin tamamını vergi dışı bırakacağız. Esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ’lerimizin gelirini ve işteki verimlerini artırıcı tedbirleri alacağız. AVM yasasını esnafın haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Esnaf ve sanatkârımızın krediye erişimini engelleyen teminat sorununu ortadan kaldıracağız. KOBİ’lerin makine-teçhizat ve donanım yatırımlarından KDV almayacağız. Şoför esnafımızın alacağı ticari araçtan vergi almayacağız. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafımıza vergisiz akaryakıt imkânı sunacağız. Şoför esnafına yıpranma payı hakkı vereceğiz. Esnaf ve sanatkârımızın geçmiş hizmetlerine borçlanma hakkı tanıyacağız. Esnaf ve sanatkârlarımızın hastalık ve ayakta tedavi süresinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri konusunda düzenleme yapacağız. Esnafımızın gelirinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulayacağız. Esnafımızın emekli aylığından kesilen sosyal güvenlik destek primini kaldıracağız.”