İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün (BJK) yapımı tamamlanın stadı "Vodafone Arena"nın açılış törenindeki konuşmasına, "Tarihi bir gün. Çünkü kartal evine dönüyor." diyerek başladı.

Stada ilişkin temennilerini vurgulamak istediğini ifade eden Davutoğlu, "Bundan sonra oynanacak bütün maçlarda başarılar diliyorum ama özellikle de bu Kara Kartal, al bayrağı temsil ettiği maçlarda bu stattan hiçbir zaman başı öne eğik çıkmasın inşallah. Gönlündeki ay yıldızı sahaya yansıtsın ve hep başarılara mühür atsın. İkincisi, bu stat sadece başarıların değil, edebin de yansıdığı bir stat olsun. Hiçbir hakaretin, kötü sözün, muamelenin, centilmenlik dışı faaliyetin olmadığı bir stat olsun." dedi.

Davutoğlu, aldığı kararı hep uyguladığını ve sahip olduğu ilkeyi hep hayata geçirdiğini gördüğü Beşiktaş taraftarından ve camiasından ricada bulunarak, "Bu stat, değil Türkiye'nin, dünyanın en mutena, en nazik, centilmenlik dışı hiçbir hareketin görülmediği en nezih stat olsun." dedi.

"Spor açılımı devam edecek"
Stadın sadece maçtan maça açılıp kapanan değil, yaşayan bir spor tesisi olmasını temenni eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı büyük spor hamleleri içinde olağanüstü başarılara imza attık. Biz iktidara gelene kadar sadece bin 757 spor tesisi yapılmıştı ülkemizde. 14 yıl içinde bin 789 spor tesisine imza attık. Büyük bir altyapı girişimi ve bu spor açılımı, bu altyapı zenginliği devam edecek. 2011'den bu yana Konya, Bursa, Antalya, Mersin'de, böyle çağdaş stadyumlar açtık. Şimdi 16 stadyumun inşaatı devam ediyor. Bizzat takip ediyoruz, hepsini. İstiyoruz ki bu statlar, sadece maçtan maça açılan ve büyük spor şölenlerinin yaşandığı alanlar olmasın, her an halkımıza ve gençlere açık olsun. Bu, özellikle gençlerimizin spora ısındırılması bağlamında son derece önemlidir."

Estetiğe aykırı hareketlerin statta olmaması temennisinde bulunan Davutoğlu, "Temel ricam ve temennim, İstanbul'un estetik görüntüsüne, şu veya bu şekilde aykırı düşecek hiçbir şeyin bu stadyumda yer almamasıdır. Bu tarihi dokuyla ve çevre dokusuyla bütünleşen, mütevazi bir şekilde estetik olarak bu şehrin parçası olan bir geleneğin sürdürülmesi önem taşıyor. Şu veya bu ihtiyaçla bu yüksekliğin üzerine çıkılmaması, şu veya ilerideki 10 yıllarda dahi bu tarihi dokuyla bütünleşik şekilde bu stadyumun muhafaza edilmesi, büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız-Çiğdem Pala-Selami Küçükoğlu