TBMM (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin yaptığı çalışmalarda çevreselliği unutmadan hareket edeceğini belirten Albayrak, ithal kömüre olumlu bakmadıklarını ifade etti.

Bakan Albayrak, daha önce ithal kömüre olumsuz baktıklarını belirttiklerini ve o günden beri hiçbir ithal santrale lisans verilmediğini vurgulayarak, "Önceliğimiz yerli kömür. İthal kömür santrallerine bu dönemde olumlu görüş vermeyeceğiz." diye konuştu.

Zonguldak'ın kömürüyle Türkiye için önemine değinerek, Türkiye'de emeğin başkenti olduğunu anlatan Albayrak, "Yerli kaynaklar dediğimizde Zonguldak çok önemli. En kalorifik değeri noktasında önemli şehirlerden bir tanesi. Burada ciddi rezervimiz var. Mevcut resmin ortaya koyduğu tablo maalesef herkesin kaybettiği bir tablo. Vatandaş, çalışan, sendikalar mutsuz. Zonguldaklılar mutsuz. Yeni bir model oluşturmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm senaryolara hazırlıklı olmak lazım"


Bakan Albayrak, enerjide gelecek 3-5 yıl içinde tüm senaryolara hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayarak, "Bölgemiz karışık ve zor bir bölge. Çok ciddi krizlere gebe bir bölge. Herhangi bir krize karşı tedbirinizi almanız lazım. O boru hattında problem oldu, burada kriz olduyu elimine etme noktasında alternatif süreçleri de buna göre hazırlamanız lazım. Stratejik anlamda bakıldığında alternatif yatırımlarla ilgili özel sektörün yatırıma katkısını göz önünde bulundurarak, özellikle gaz piyasasında çok ciddi adımlar atıyoruz ve atacağız. Petrol ve gazımızın yüzde 95'ini ithal eden bir ülkeyiz. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynaklar diyoruz." diye konuştu.