CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kaçak saraylarda, lüks uçaklarda saltanat sürenlerin emekliye iki ikramiye söz konusu olunca ‘kaynaklar yetersiz’ demeye başladığını söyledi. Öztrak, "Türkiye ekonomisi yanlış yönetilen büyük bir ekonomidir. CHP’nin verdiği sözlerin maliyeti hesaplanmıştır. CHP’nin sözü şudur: Türkiye’nin zenginliğinden, vatandaşlarımız faydalanacaktır." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP’nin emekliye ekonomi politikaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. CHP’nin emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye sözünün, sayıları 11 milyona ulaşan emeklileri sevindirdiğini belirten Öztrak, "Hükümeti ürkütmüş görünmektedir. Toplumun en yoksul ve kırılgan kesimlerinden biri olan emeklilerimize yönelik projemiz, mevcut iktidarın hak ve izandan ne kadar mahrum olduğunu ortaya koymuştur. Kendi keyifleri için, açıklanan maliyetleriyle, toplamda 2 milyar TL’ye kaçak saray yaptırıp uçak alan, 2006’dan bu yana örtülü ödenekten 8 milyar TL para harcayan hükümetin, iş ayın sonunu kıt kanaat getiren emekliye verilecek ikramiyeye gelince ‘kaynak yetersiz’ demesi manidardır." diye konuştu.

CHP’nin tecrübeli kadrolarıyla ülkeyi tekrar ayağa kaldırmak için iktidara aday olduğunu kaydeden Öztrak, şöyle devam etti: "Ekonomide verilen ve verilecek sözlerin hepsinin maliyeti ve etkisi de hesaplanmıştır. Türkiye ekonomisi, yanlış yönetilen büyük bir ekonomidir. Var olan kaynakları vatandaşın refahına değil iktidara yakın dar bir kesimin refahına yönlendirilerek heba edilmektedir. Üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda(OECD) sosyal destek harcamalarının milli gelire oranı yüzde 21,4 iken Türkiye’de bu oran yüzde 12,2 ile neredeyse OECD’nin yarısı kadardır. Diğer yandan devletin emeklilere verdiği maaşlar Finlandiya’da milli gelirin yüzde 10,3’ü; Macaristan’da yüzde 10’u, İtalya’da yüzde 15,8’i, Avusturya’da yüzde 13,2’si, İspanya’da yüzde 10,5’i, Almanya’da yüzde 10,6’sıdır. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 15’ini oluşturan emeklilere, devletin ödediği maaşlar, milli gelirin sadece yüzde 7,5’idir."

'GERÇEKLERİ AÇIKLASINLAR'

2014 yılında 11 milyon emekliye ayda yaklaşık 11.2 milyar TL ödeme yapıldığını vurgulayan Öztrak, "2014 yılının şartlarıyla iki ikramiyenin oluşturacağı toplam yük 22.4 milyar TL’dir ve bu rakam kamunun toplam faiz dışı harcamalarının yüzde 3,4’ü kadardır. Hükümet, ‘Bu para emekliye verilemez’ derken bir taraftan da uyguladığı yanlış ekonomi politikaları nedeniyle genel devlet bütçesinin harcamalar kısmında yüzde 3,4’lük kaydırma yapma imkanı bile bırakmadığını itiraf etmektedir. Durum böyleyse, ekonomi felaket halde demektir. Başbakan ve ekonomiyle ilgili bakanları ‘güçlü ekonomi’ ve ‘mali disiplin’ masallarını bir kenara bırakıp acilen ekonomideki gerçek durumu kamuoyuna açıklamalıdır. Türkiye’nin ve ekonomimizin en öncelikli ihtiyacı moral ve güvendir. Toplumun en yoksul kesimi olan emeklilere verilecek iki ikramiye, gelir dağılımının olağanüstü bozulduğu ve durma noktasına gelen ekonomimize verilecek ilk pozitif şok olacaktır. Ramazan ve Kurban bayramlarından önce verilecek ikramiyelerle bir yandan ülkemizde gelir dağılımındaki adaletsizlik bir parça düzeltilirken, diğer yandan yapılacak harcama yoluyla ekonomimize can suyu sağlanacaktır. Toplumun harcama eğilimi en yüksek kesimi olan emeklimiz harcadıkça esnaf kazanacak, esnaf kazandıkça tüm üreticilerimiz rahatlayacaktır. Neticede ekonomide yaşanacak rahatlama ve canlanma devlete de vergi geliri olarak geri dönecektir." açıklamasında bulundu.

İktidarın telaşının farkında olduklarını ve bu telaşın sebebini de iyi bildiklerini anlatan Öztrak şunları söyledi: "Cumhuriyet Halk Partisi iktidara yürümekte, refahın hakça paylaşıldığı, 'Halkın iktidarının' kurulacağı günler yaklaşmaktadır. 8 Haziran sabahına CHP iktidarıyla uyanan Türkiye’de; halkın malını ‘parsel, parsel’ satan talancıların, ayakkabı kutularına paraları istifleyen arsızların, taşımakla paraları sıfırlayamayan hırsızların havuzları kurutulacaktır. Devletin hazinesine bağlanan örtülü ve açık hortumlar kesilecek, milletin kaynakları milletin cebine aktarılacaktır. Sosyal demokrat bir parti olarak ekonomideki istikrarsızlıktan ve krizlerden en çok toplumun kırılgan ve yoksul kesimlerinin etkilendiğini biliyoruz. Bu anlamda, CHP kimseden mali disiplin dersi alacak da değildir. CHP’nin sözü şudur: Türkiye’nin zenginliğinden, vatandaşlarımız faydalanacaktır."