HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM'de görüştü. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmeye HDP'den Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ile Pervin Buldan; CHP'den de Grup Başkanvekilleri Levnet Gök ve Engin Altay da katıldı.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ziyaretin nezaket ziyareti olmasının ötesinde ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili endişe ve kaygıların ortaya koyulduğunu ifade etti. Türkiye'de silahların susması, akan kanın durması noktasında yapılabilecekler ile ilgili olarak siyasi partilerin üstüne düşen görevler bakımından çok verimli, faydalı, olumlu görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Altay, şöyle devam etti: "CHP olarak herkesin içinin rahat olmasını isteriz. Türkiye asla ve asla bölünmeyecek, barış, kardeşlik ve huzur içinde yoluna devam edecektir. Bu Türkiye'nin ulusal bütünlüğünün ve iç barışının en büyük teminatı da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra elbette diğer siyasi partilerle birlikte CHP Türkiye'de barışın tesisinin ana aktörü olma misyonunu, iddiasını ve görevini sürdürmeye devam edecektir. Terör nereden gelirse gelsin kabul edilemez ve CHP olarak hangi amaçla olursa olsun hangi temel hak talebiyle hangi hak istemiyle ilgili olursa olsun insan hayatına kast edilmesi tarafımızca asla kabul edilemez. Hiçbir hak talebi insan hayatını kasta dayanak olamaz. Bakışımız budur. Teröre karşı bütün siyasi partilerin ortak tavır almasının gereğinin altını da tekrar özenle çizmek istiyoruz."

"TÜRKİYE EN KISA SÜREDE BARIŞ İKLİMİNE KAVUŞACAKTIR"

"Elbette ortada bir terör var, ortada kan var, acılar var. PKK şunu bilmelidir ki elde silahla barış istenmez. Bunun altını çizmemiz lazım." diyen Altay, "PKK'nın yönettiği silah 7 Haziran'da ortaya konulan demokrasi ve barış talebine ve barış iradesine yönelmiş bir silahtır. Güya 'barış istiyoruz, hak istiyoruz' adı altında bugün akan kanlar, yöneltilen silahlar 7 Haziran'da ortaya konan barış ve demokrasi iradesinedir. Kafasına silah dayanan hiç kimsenin de barış çığlıklarını duyması mümkün değildir. Bu bakımdan PKK'nın derhal silah bırakarak barış dilini konuşması lazım. Elbette devletin üzerine düşen görevler vardır, devlet de üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimsenin duyması mümkün değildir. Türkiye'de barış isteyenlerin sesinin duyulması, barış isteyenlerin amacının gerçekleşmesi için PKK'nın mutlaka ama mutlaka bir an önce silahları bırakması lazımdır. CHP olarak Türkiye'de terörün sonlanması, barışın tesisi, ulusal bütünlüğümüzün korunması noktasında bundan sonraki süreçlerde de üstümüze düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz. Hiç kimse umudunu kaybetmesin, Türkiye en kısa sürede barış iklimine kavuşacaktır. Hiç kimse umudunu kaybetmesin, Türkiye'yi kimse bölmeyecek, bölemeyecektir." şeklinde konuştu.

"DEMİRTAŞ'IN ÇABALARINI OLUMLU BULUYORUZ"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Altay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın "AK Parti tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine destek verebilecekleri" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine "Kendi görüşleridir, o konuyla ilgili gerekirse bir açıklama yaparız. Ama perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. MHP'nin 7 Haziran'dan itibaren sürdürdüğü tutum böyle bir sonucun ortaya çıkacağının işaretlerini zaten veriyordu." şeklinde konuştu.

"AK Parti-CHP koalisyonu artık imkansız oldu' diyebilir miyiz?" sorusuna ise Altay, "Siyasette her şey mümkündür, hiçbir şey imkansız değildir." karşılığını verdi. "HDP heyeti size somut bir teklifle geldi mi?" sorusuna da Altay, "Türkiye'de barışın bir an önce tesisi konusunda CHP'nin misyonunun önemini, değerini ve gücünü bildiklerini ifade ettiler." dedi.

"HDP'nin PKK'ya olan tavrı konusunda CHP'nin bir talebi oldu mu?" sorusuna Altay, "HDP'nin PKK'ya yönelik Sayın Demirtaş'ın son günlerde bizce de çok olumlu karşılanan samimi, iyi niyetli çabalarını, feryadını Türkiye'de duymayan kalmadı, biz de duyduk. Sayın Demirtaş'ın bu çabalarını olumlu buluyoruz." şeklinde konuştu.

"KILIÇDAROĞLU'NA KOALİSYON RAPORU SUNULMADI"

HDP ile CHP arasında olası bir erken seçim işbirliği konusundaki bir soru üzerine ise Altay, "Hayır, bunlar için çok erken ama belki seçim olmaz, hükümet kurulur. Ama olursa onlar zamanı geldi mi siyasette her şey mümkündür." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na AK Parti ile koalisyon görüşmelerinin ardından hazırlanan raporun henüz sunulmadığını dile getiren Altay, HDP ile yapılan görüşmede koalisyondan ziyade Türkiye'de barışa bir an önce nasıl ulaşılabileceğine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. Altay, görüşmede parti kapatmaların gündeme gelmediğini söyledi.